Slováci strácajú nádej, krajina nemá správny smer

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
ZSE
Ilustračné foto SITA

BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) – Takmer dve tretiny ľudí si myslia, že naša spoločnosť nesmeruje správnym smerom.

Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Barometer, ktorý v spolupráci s agentúrou FOCUS uskutočnili v dňoch 7. až 13. novembra 2012 na reprezentatívnej vzorke 1 013 respondentov. Na otázku, či sa naša spoločnosť uberá správnym smerom, v novembri kladne odpovedalo 28 percent opýtaných, kým v júni to bolo ešte 36 percent.

Okruh kritikov smerovania slovenskej spoločnosti sa rozšíril na 63 percent, kým v júni smerovanie kritizovalo 57 percent respondentov. Podľa IVO sa tak dosiahla najvyššia miera kritického hodnotenia, akú kedy občania vyjadrili kurzu spoločnosti počas vládnutia Roberta Fica.

Od júna do novembra sa rozšíril okruh kritikov medzi prívržencami všetkých politických strán, vrátane vládneho Smeru-SD.

V tábore priaznivcov Smeru-SD ešte prevládalo pozitívne hodnotenie – 56 percent. Medzi priaznivcami všetkých opozičných strán už prevažovali kritici. Najpesimistickejší boli priaznivci strán Most-Híd, SaS a SDKÚ-DS. Kritické hodnotenie prevláda vo všetkých sociálno-demografických skupinách.

Richard Zedník
Foto: SITA/AP

IVO zisťoval aj mieru hrdosti občanov Slovenska na svoju vlasť, keďže koncom roku 2012 sa uzatváralo druhé desaťročie štátnej samostatnosti.

Podľa 60 percent ľudí môžu byť občania hrdí na svoju vlasť, kým v roku 2011 si to myslelo 49 percent respondentov. Pocit hrdosti na úspechy Slovenska kulminoval v roku 2008, keď sa kladne vyjadrilo 77 percent ľudí.

Respondenti najčastejšie uvádzali, že sú hrdí na úspechy našich športovcov, predovšetkým hokejistov – 29 percent. U 17 percent pocit hrdosti vyvoláva naše členstvo v Európskej únii a desať percent opýtaných je hrdých na existenciu samostatného štátu a jeho životaschopnosť. Nasleduje vstup do eurozóny a ekonomický rozvoj a reformy.

Naopak, 23 percent sa hanbí za neschopnosť našich politikov a politických strán konať vo verejnom záujme. U 19 percent vyvoláva hanbu a negatívne pocity korupcia, klientelizmus a rozkrádanie štátu. Pocity hanby vyvoláva aj životná úroveň a sociálne istoty, postavenie Rómov v spoločnosti a stav súdnictva a spravodlivosti.

Barometer: Slovensko na konci roka 2012

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie IVO Inštitút pre verejné otázky