Minister Kaliňák podľa Galka sprosto oklamal policajtov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Kaliňák

BRATISLAVA 30. januára (WEBNOVINY) – Zmenou výsluhových dôchodkov silových zložiek minister vnútra Robert Kaliňák a vládny Smer-SD zasadil ďalšiu ranu istoty policajtom, vojakom, hasičom a ďalším príslušníkom silových zložiek.

Sprosto ste oklamali obrovské množstvo svojich voličov,“ uviedol dnes v rozprave k novele zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov poslanec za SaS a exminister obrany Ľubomír Galko.

Kaliňák tak podľa jeho slov dokazuje, že minimálne príslušníkov ozbrojených zložiek považuje za hlúpe ovce, ktoré sa dajú opiť rožkom.

Ministrovi vnútra Galko vyčíta, že podmienky poberania výsluhových dôchodkov mení Kaliňák za pochodu a zmeny sa dotknú aj policajtov a vojakov v službe, nielen nových príslušníkov silových rezortov.

Ale oklamať sa dá len raz. A vy z vládnej strany Smer terajším vojakom a policajtom to idete urobiť práve v tejto chvíli. Verím, že nikto z nich na to nezabudne a tento podraz vám pri najbližších voľbách spočítajú,“ odkázal podpredsedovi Smeru-SD.

Majú vládnuť, nie hrať divadlo

Galko
Foto: ITA/Nina Bednáriková

Kaliňák podľa jeho slov zohral divadlo spolu s ministrom obrany Martinom Glváčom a ministrom financií Petrom Kažimírom, keď predvádzali hru na dobrého a zlého policajta. „Robili ste to s jediným cieľom, aby ste oklamali a uchlácholili tých, ktorých sa týka vaša rana istoty. Som presvedčený, že ste to vedeli už pred voľbami. Máte vládnuť, nie hrať divadlo. Ste mizerní herci, ani vojaci a policajti vám neskočili na to divadielko,“ poznamenal Galko.

Kaliňákovi pripomenul vlastné slová, ako si predstavuje hliadku dvoch policajtov, z ktorých jeden bude mať výsluhový dôchodok po 15 rokoch a druhý po 25 rokoch. Tieto vyjadrenia adresoval Kaliňák v minulosti Galkovi, keď analyzovali spolu s Danielom Lipšicom zmeny dôchodkového zabezpečenia.

Teraz sa to pýtam ja vás, ako si predstavujete policajnú hliadku, z ktorých jeden bude mať výsluhový dôchodok po 15 rokoch a druhý po 25 rokoch. A čo príslušníci misie v Afganistane, z ktorých jeden dostane výsluhový dôchodok po 15 rokoch, jeden po 16 a ďalší po 25 rokoch,“ podotkol exminister obrany. Po technickej stránke so zmenami súhlasí, deficit osobitného účtu riešiť treba. Novela sa ale podľa Galka vôbec nezaoberá zúžením okruhu poberateľov výsluhových dôchodkov, stále zostáva veľký počet ľudí, ktorí sú v zbore, ale ich práca vykazuje znaky civilného zamestnania a pracujú iba v kanceláriách.

Podľa Kaliňáka zabezpečia istoty

Vojaci
Foto: SITA/Juraj Pruša

Nárok na výsluhový dôchodok sa podľa novely zvýši z doterajších 15 na 25 rokov.

V prechodnom období však bude tento nárok odstupňovaný.

Tým policajtom a vojakom, ktorí do dňa účinnosti novely neodslúžia 15 rokov, sa nárok na výsluhový dôchodkov predĺži postupne každý rok o jeden rok až na 25 rokov, podľa toho, koľko už odslúžili. Napríklad policajt, ktorý odslúžil 14 rokov, získa nárok na výsluhový dôchodok po 16. roku služby a pod. Policajti a vojaci si budú na svoje dôchodky zároveň viac platiť. Predĺžiť sa má tiež vznik nároku na odchodné, a to z piatich na 13 rokov.

Zmeny výsluhových dôchodkov na návrh Vladimíra Palka schválil parlament už v roku 2005. Policajti mali podľa neho dostávať výsluhový dôchodok po 15 rokoch služby, avšak novou podmienkou malo byť dosiahnutie veku 50 rokov. Prezident Ivan Gašparovič však novelu nepodpísal a parlament ju opätovne schváliť nedokázal. Kaliňák Palkov návrh považoval za „nezmyselný, nešťastný a neefektívny„.

Argumentoval vtedy, že deficit špeciálneho účtu, z ktorého sa vypláca sociálne zabezpečenie, nevzniká tým, že policajti odchádzajú predčasne do dôchodku. Dnes v pléne svoju novelu Kaliňák obhajoval práve udržateľnosťou systému tak, aby vedel garantovať stabilitu na 45 rokov, teda na asi 25 odpracovaných rokov a približne 20 rokov poberania výsluhového dôchodku.

Práve to, čo robíme, zabezpečí istoty,“ konštatoval Kaliňák. Systém podľa neho začal kolabovať po tom, ako ministerstvo financií za minulej vlády šetrilo peniaze, nevyčlenilo dostatok prostriedkov na platy policajtov, množstvo tabuľkových miest zostalo neobsadených a na osobitné účty tak odchádzalo menej peňazí.

Ja som schopný garantovať, že policajt o 25 rokov ten dôchodok dostane,“ povedal minister vnútra. Kaliňák zároveň zdôraznil, že všetky pozície za okienkami pri vydávaní dokladov sú dnes už civilné, pracovníci laboratórií zasa chodia často a kedykoľvek do terénu, kde zbierajú vzorky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan GašparovičĽubomír GalkoRobert Kaliňák