OĽaNO boli vo vláde, keď sa osúhlasili vodné elektrárne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Igor Matovič
Predseda OĽaNO Igor Matovič. Foto: SITA / Marko Erd

BRATISLAVA 1. februára (WEBNOVINY) – Koncepciu využitia hydroenergetického potenciálu vodných tokov, ktorá hovorí o možnosti výstavby malých vodných elektrární na 368 profiloch, prijala bývalá vláda Ivety Radičovej v roku 2011, ktorej súčasťou boli aj Obyčajní ľudia (OĽ).

Tí koncepciu vo štvrtok podrobili kritike na tlačovej besede. Ako uviedol pre agentúru SITA Maroš Stano z Odboru komunikácie na ministerstve životného prostredia, ide o rámcový, otvorený dokument na usmernenie procesov prípravy, realizácie, posudzovania a povoľovania vodných stavieb s energetickým využitím do 10 MW.

„Výroky o nejakom biznise vládnej garnitúry sú úplným nezmyslom, pretože za súčasného vedenia rezort životného prostredia nepridelil ani jeden nový profil na výstavbu. Práve naopak, minister životného prostredia už pozastavil prideľovanie nových profilov na výstavbu a dal preveriť tie profily, ktoré sa pridelili v minulosti,“ upozornil Stano.

Podľa neho treba zdôrazniť aj fakt, že ministerstvo životného prostredia plánuje prehodnotiť a aktualizovať Koncepciu, aj na základe doterajších skúseností a v diskusii s dotknutými subjektmi.

Mikuláš Huba
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Malé vodné elektrárne (MVE), tak ako každá stavba, naviac podliehajú podľa Stana riadnemu povoľovaciemu konaniu v súlade so správnym poriadkom, kde účastníci konania majú právo vzniesť a prerokovať pripomienky k výstavbe.

„Územné rozhodnutie k stavbe MVE vydáva stavebný úrad (obec). Všetky záväzné pripomienky z procesov posudzovania a povoľovania navrhovaných činností vrátane opatrení na elimináciu negatívnych vplyvov výstavby sú súčasťou územného i vodoprávneho stavebného povolenia. Výsledkom posudzovacieho a povoľovacieho procesu môže byť aj zamietnutie výstavby MVE v súlade s platnou legislatívou,“ dodal Stano.

Poslanci za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti vo štvrtok kritizovali výstavbu malých vodných elektrární na Hrone.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Mikuláš Huba
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti