Stíhanie Ďurkovského pre PKO neobnovia, Ftáčnik neuspel

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
PKO
Foto: Ilustračné foto SITA/Marián Peiger.

BRATISLAVA 26. februára (WEBNOVINY) – Bratislavský primátor Milan Ftáčnik neuspel so svojou sťažnosťou, aby zrušili rozhodnutie prokurátora, ktorým zastavil trestné stíhanie Andreja Ďurkovského v kauze búrania PKO.

Sťažnosť bola 14. februára zamietnutá ako nedôvodná,“ potvrdila agentúre SITA hovorkyňa generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová. Primátor žiadal, aby vyšetrovateľ začal v tejto veci opäť konať.

O zrušenie rozhodnutia o zastavení trestného stíhania žiadal v sťažnosti, ktorú v mene mesta poslal odboru boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru SR. Trestné stíhanie bolo na pokyn prokurátora zastavené 12. novembra minulého roku.

Súčasné vedenie hlavného mesta si myslí, že bývalý bratislavský primátor uzatvoril kúpnu zmluvu a následne aj zmluvu o spolupráci pri búraní PKO nad rámec jeho zákonných kompetencií a v priamom protiklade s mandátom udeleným poslancami mestského zastupiteľstva z roku 2005.

Ak by došlo k odstráneniu budov PKO vo vlastníctve samosprávy, mestu by vznikla podľa znalca škoda vo výške najmenej 4,3 milióna eur,“ uviedol hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Ako ďalej dodal, mesto sa s právnym názorom prokurátora, že Ďurkovský nekonal v tejto veci protizákonne, nestotožňuje.

Vtipné fotografie za rok 2011
Foto: SITA/Diana Černáková

Doteraz vykonané dokazovania v predmetnom trestnom konaní totiž ukazujú, že kroky bývalého bratislavského primátora napĺňajú znaky skutkovej podstaty trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku,“ dodal Andrassy. Podľa neho uznesenie zastupiteľstva z roku 2005 výslovne súhlasilo len s predajom pozemku a neobsahuje žiadnu schvaľovaciu časť, ktorá by potvrdzovala napríklad búranie budovy PKO.

V kauze búrania PKO v minulosti figuroval ako obvinený bývalý primátor hlavného mesta Andrej Ďurkovský, generálna prokuratúra ho však obvinenia zbavila. Pôvodne bol v kauze obvinený z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, napokon uspel so sťažnosťou. Prokuratúra na jej základe uznesením z 13. augusta 2012 zrušila uznesenie vyšetrovateľa o vznesení obvinenia a súčasne mu uložila povinnosť, aby vo veci znovu konal a rozhodol. Generálna prokuratúra tak reagovala na procesné pochybenia podriadenej prokuratúry a policajného vyšetrovateľa.

Kauza sa začala v roku 2005, keď zastupiteľstvo Bratislavy odsúhlasilo predaj pozemkov pod PKO investorovi. Na sklonku druhého volebného obdobia bývalý primátor hlavného mesta Andrej Ďurkovský pod tlakom verejnosti chcel pozemky od investora odkúpiť, ten však požadoval cenu pre mesto neprijateľnú a výrazne vyššiu ako tú, za ktorú pozemky od mesta kúpil.

Po nástupe nového primátora Milana Ftáčnika hlavné mesto vyzvalo investora k vráteniu budov PKO do správy mesta na základe právnej analýzy, ktorá sa zaoberala postupom Ďurkovského. Podľa magistrátu išiel Ďurkovský nad rámec svojich zákonných kompetencií a k podpisu dohody s investorom o spolupráci pri búraní a k vydaniu PKO na jeho búranie bol potrebný súhlas mestského zastupiteľstva. Ten bývalý primátor nemal. Zmluvu o spolupráci s investorom ako aj zmluvu o búraní považuje mesto za neplatné, rovnako za neplatné považuje aj vydanie budovy do rúk developera.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej ĎurkovskýĽubomír AndrassyMilan Ftáčnik
Firmy a inštitúcie PKO