Občania majú povinnosť nahlásiť týranie zvierat

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pes
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 10. marca (WEBNOVINY) – Slováci majú povinnosť nahlásiť prípad týrania zvierat polícii alebo veterinárnej správe, no málokto o tom vie.

Rôzne právomoci má však aj organizácia Sloboda zvierat. Informovala o tom predsedníčka organizácie Pavla Dugovičová. Ľudia môžu na zlé podmienky či týranie zvierat upozorniť políciu,

Štátnu a regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) alebo Slobodu zvierat na linke 02 16781 či mailom.

Organizácia je neštátna, no tiež má viaceré právomoci v súvislosti s týraním.

Môže navštíviť majiteľa zvieraťa, ktorý však nie je povinný pustiť pracovníkov dnu, ani ukázať podmienky, v akých zviera žije. „Tiež môžeme majiteľovi poskytnúť odborné poradenstvo, ako sa správne starať o zviera a ako mu vytvoriť dobré podmienky, či podať podnet na Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu alebo na políciu v prípade zlej starostlivosti alebo týrania,“ uviedla Dugovičová s tým, že toto môže urobiť každý.

Sloboda zvierat, ako aj verejnosť môžu podať trestné oznámenie, ak sú presvedčení, že majiteľ svoje zviera týra. Právomocou organizácie je takisto vyjednať s majiteľom, aby sa dobrovoľne zvieraťa vzdal v prospech útulku. „Môžme mu tak nájsť nový domov,“ dodáva.

Existujú však aj veci, na ktoré Sloboda zvierat právo nemá. A to je svojvoľné vstúpenie na pozemok majiteľa zvieraťa a jeho odobratie zo zlých podmienok bez súhlasu majiteľa. Týranie podľa jej slov popisuje aj prípad psa Justyho. „Pochádza z osady, kde po dlhé roky vymedzovala jeho celoživotný priestor metrová reťaz priviazaná k stromu. Preto má psík zdeformované predné aj zadné labky. No to je len jeden z tisíc príbehov,“ priblížila Pavla Dugovičová z organizácie Sloboda zvierat. Zároveň dodala, že na Slovensku žije v nevhodných podmienkach veľké množstvo zvierat, ktoré môže organizácia aj ľudia zachrániť.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Sloboda zvierat