Minister Čaplovič navrhol zrušenie titulov docent a profesor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušan Čaplovič počas odovzdávania medailí a ďakovných listov sv. Gorazda 81 učiteľom. Bratislava, 25. marec 2013. Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 4. apríla (WEBNOVINY) – Zrušenie vedecko-pedagogických titulov profesor a docent navrhuje v správe pre parlament minister školstva Dušan Čaplovič.

Ponechali by sa len príslušné funkčné miesta. „Týmto by sme sa v tejto oblasti stali štandardnou krajinou, z vysokoškolskej legislatívy by ubudlo niekoľko desiatok strán a poprední vysokoškolskí učitelia by získali stovky hodín na produktívnu prácu vo výskume a vzdelávaní,“ píše sa v dokumente o stave školstva a jeho ďalšom rozvoji, ktorý unikol do médií.

Zároveň by sa vedecké rady fakúlt a vysokých škôl mohli venovať svojim hlavným úlohám dotýkajúcim sa kvality vzdelávania a výskumu.

Má to zabezpečiť nový zákon o vysokých školách, na ktorom sa začne pracovať tento rok a mal by začať platiť v priebehu roka 2015. Podľa správy je v prípade menovania profesorov potrebné novelizovať Ústavu SR. Ak by sa to nepodarilo, príslušný článok ústavy by sa iba v praxi nepoužíval.

„Ja osobne si to viem predstaviť,“ poznamenal pre agentúru SITA predseda Slovenskej rektorskej konferencie a rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Libor Vozár.

Zrušenie titulov je však podľa neho akademicky citlivá záležitosť. „V žiadnom prípade nemôže ísť o nejaké spätné rušenie titulov, skôr o smerovanie do budúcnosti a ťažisko by malo byť kladené na funkčné miesta,“ doplnil Vozár. Pripomenul, že vo vyspelej Európe, či v USA sa tituly neudeľujú, sú charakteristické skôr pre transformujúce sa krajiny v Európe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan ČaplovičLibor Vozár