Pomery v opozícii sa zmenili, o NKÚ treba zas diskutovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nku
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 23. apríla (WEBNOVINY) – Pomery v opozícii sa podľa podpredsedu KDH Pavla Abrhana výrazne zmenili a preto je potrebné o nominácii na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) najskôr diskutovať v Ľudovej platforme a potom aj so zástupcami, ktorí zostali s SaS.

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, zatiaľ sú predčasné úvahy, kto by mohol kandidáta navrhnúť. Premiér Robert Fico najskôr sľúbil post šéfa NKÚ opozícii. Nedávno avizoval podporu kandidátovi, ktorého navrhnú iné strany ako SaS.

Podľa Abrhana však Ficovi ťažko veriť, lebo sľúbil, že podporí kandidáta opozície a sľub nedodržal. „Opozícia by však nemala stratiť ambíciu obsadiť tento úrad,“ konštatoval.

Treba diskutovať o pomeroch

Robert Fico
Foto: SITA/Marián Peiger

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Jozefa Mikuša treba diskutovať v Ľudovej platforme aj o zmenách pomerov v opozícii. „Máme záujem, aby opozícia navrhla jedného kandidáta a bol čím skôr zvolený,“ povedal pre agentúru SITA. Ľudová platforma má rokovať spoločne v piatok.

Podľa dohody opozície z minulého roku právo nominovať kandidát na šéfa NKÚ mala SaS. Republiková rada SaS v pondelok schválila ďalšieho kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

„Post predsedu NKÚ patrí podľa dohody so Smerom-SD opozícii. Opozícia sa dohodla, že túto pozíciu obsadí kandidát SaS. Dňa 10. apríla 2013 predsedovia opozičných strán potvrdili platnosť tejto dohody. Ten, kto spochybňuje alebo porušuje platné dohody opozície, kolaboruje so Smerom,“ uviedol Richard Sulík.

Liberáli zatiaľ neuspeli

Liberálom sa však v utorok 16. apríla rozpadol poslanecký klub, keď ho opustili piati členovia skupiny Jozefa Kollára. Z 11 poslancov tak v klube SaS zostali šiesti.

Liberáli zatiaľ opakovane neuspeli so svojimi kandidátmi, parlament v tajných voľbách nezvolil Kamila Krnáča a neskôr ani Vladimíra Klimeša.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Richard SulíkRobert Fico
Firmy a inštitúcie NKÚ Najvyšší kontrolný úradSaS Sloboda a Solidarita