Dekan Olejník ide za korupciu na päť rokov za mreže

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Korupcia, peniaze, euro
Foto: humanrightseurope.org

BRATISLAVA 26. apríla (WEBNOVINY) – Dekan Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach a bývalý mestský poslanec Košíc František Olejník ide na päť rokov do väzenia.

Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu SR na štvrtkovom zasadnutí. Súd zamietol jeho odvolanie voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z júla minulého roka, ktorý ho za prijímanie úplatku v prípade predaja lukratívnej mestskej nehnuteľnosti odsúdil na päť rokov v najmiernejšom väzení a peňažný trest tritisíc eur.

Najvyšší súd zamietol aj odvolanie podnikateľov Jozefa Maskaľa a Mariána Mraska, ktorým prvostupňový súd vymeral za podplácanie dva roky podmienečne.

Odvolací súd sa venoval aj policajným odpočúvaniam. „Z obsahu týchto záznamov vyplývajú konkrétne skutočnosti, ktoré sa napokon premietli do skutkovej vety rozsudku Špecializovaného trestného súdu a vo svojom súhrne vedú k záveru, že obžalovaní svojím konaním naplnili znaky trestných činov,“ uvádza sa v uznesení, ktoré agentúre SITA poskytlo tlačové oddelenie Najvyššieho súdu SR.

Podľa prokuratúry podnikateľ Jozef Maskaľ v roku 2007 prostredníctvom Mariána Mraska, konateľa inej firmy, sľúbil Františkovi Olejníkovi úplatok 11 285 eur (340-tisíc Sk). Za tieto peniaze poslanec mal podľa vyšetrovateľa hlasovať za predaj lukratívnej nehnuteľnosti na Hlavnej ulici v Košiciach a mal tiež zabezpečiť ďalšie poslanecké hlasy.

Ďalší poslanec Peter C. podľa prokuratúry mal zase návrh na predaje predložiť na rokovanie zastupiteľstva vo februári 2008 takým spôsobom, aby sa s nimi poslanci nemohli oboznámiť. V marci 2008 košické mestské zastupiteľstvo schválilo predaj budovy pozostávajúcej z jedného nebytového priestoru a dvoch bytov za 178 915 eur (5 390 000 korún). Trhová cena vraj bola najmenej dvakrát vyššia.

Obaja poslanci počas súdu spáchanie skutku popreli. Petra C. napokon oslobodili. Marián Mrasko tvrdil, že len zahral divadielko, že treba niekoho podplatiť. V prípade predaja nehnuteľnosti sa údajne angažoval len preto, že zo spoluobžalovaného Jozefa Maskaľa chcel mať sponzora svojho poľovného združenia. Úplatky podľa neho reálne nikto nepýtal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František Olejník