Ak prokuratúra požiada, plukovník bude hovoriť o VSS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nitriansky prápor získal certifikát pre prácu v NA
Minister obrany SR Martin Glváč počas certifikačného cvičenia Fort Pribina 12. mechanizovanej prápornej skupiny z Nitry vo výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 21. mája (WEBNOVINY) – Minister obrany Martin Glváč je pripravený zbaviť mlčanlivosti bývalého zástupcu riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Vladimíra Suchodolinského, keď o to požiada prokuratúra.

Suchodolinský chce vypovedať pred parlamentným výborom pre kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, na ktorom sa chce vyjadriť k autenticite dokumentu o podozreniach z tunelovania vo VSS. Ako povedal minister novinárom, právnici pracujú na tom, či môže, alebo nemôže zbaviť mlčanlivosti niekoho na základe požiadania výboru.

Zároveň prečítal správu zverejnenú bývalým ministrom Ľubomírom Galkom, podľa ktorej zo zákona vyplýva, že výbor má právo len na štatút vojenského spravodajstva a interné predpisy. Nemá však právo od ministra žiadať podklady, ktoré sú vedené v operatívnych veciach, do nich nahliadať, robiť si z nich výpisky. Výbor nemá právo zverejňovať fakty zo spisov.

Nie je to vraj skartovaný materiál

Suchodolinsky
Foto: SITA/Diana Černáková

Glváč je presvedčený, že materiál, ktorý má výbor a médiá, nie je ten, ktorý bol komplexne skartovaný, „o čom hovorí náš svedok, ktorý je ochotný ísť na detektor lži“. Svedok je podľa neho ochotný predložiť dôkazy, že tento materiál nie je ten, ktorý bol skartovaný.

„Máme ďalšieho hodnoverného svedka, ktorý bol prijatý do služby za čias Ľubomíra Galka ako právnik. Do správy robil poznámky. Tie sa v správe nenachádzajú,“ povedal minister.

Ministerstvo podľa Glváča správu analyzuje. „Skutočnosťami v správe sa zaoberáme. Bude sa ňou asi zaoberať špeciálna prokuratúra. Ministerstvo poskytne súčinnosť,“ konštatoval.

Na utorňajšom zasadnutí výboru bola podľa Glváča debata medzi vládnymi a opozičnými poslancami o tom, k čomu by sa mal vyjadrovať Suchodolinský. Dohodli sa, že predvolajú všetkých svedkov, ktorí prišli do styku so spisom a že ich predvolajú v jeden deň.

„Budú sa pýtať na proces, nie na obsah. Neviem si predstaviť o čom sa budú baviť, keď im nemôžu ukázať správu. Niektorých poslancov zaujíma proces, ako bol dokument tvorený, kto sa s ňou mohol dostať do styku. Na to majú poslanci asi právo,“ uviedol minister.

Fedor verí v zbavenie mlčanlivosti

Martin fedor
Foto: SITA/Diana Černáková

Predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor verí, že minister obrany Martin Glváč zbaví mlčanlivosti bývalého zástupcu riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Vladimíra Suchodolinského, aby ten mohol predstúpiť pred výbor.

Suchodolinský sa prihlásil ako autor správy o podozreniach z tunelovania vo vojenskom spravodajstve. Ako povedal Fedor v utorok novinárom, Glváč si vypýtal čas, aby rozhodol o zbavení mlčanlivosti tohto údajného spracovateľa správy.

Výbor súhlasil podľa Fedora s prizvaním relevantných osôb, ktoré majú čo povedať k celej kauze.

Predvolaná bude aj expremiérka Iveta Radičová, aby mohla poskytnúť svoje svedectvo. Výbor tiež poveril ministra obrany, aby spracoval informáciu o postupe preverovania celej kauzy. „Musíme vedieť, ktoré dokumenty sú relevantné a ktoré sú podvrhy,“ uviedol Fedor.

Parlamentný výbor podľa Fedora nie je vyšetrovací výbor, ale bude sa pýtať na okolnosti vzniku kauzy. Vyšetrovať bude prokuratúra.

Materiály, ktoré sú súčasťou spisu, ktorý má Fedor k dispozícii, sú podľa neho kópie hodnoverných a zdá sa originálnych dokumentov, preto to musel utajiť. „Ide o dokumenty, ktoré sú s vysokou pravdepodobnosťou originálne,“ konštatoval.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta RadičováMartin FedorMartin Glváč
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SR