Glváč neinformoval výbor o tunelovaní, stopli to Smeráci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Martin Glváč
Minister obrany Martin Glváč Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 24. mája (WEBNOVINY) –

Podozrenie na majetkové trestné činy

Člen výboru Daniel Lipšic novinárom povedal, že existuje podozrenie, že vo VSS dochádzalo k páchaniu majetkových trestných činov.

„To nie je vec čisto spravodajskej činnosti, to môže byť potenciálne klasická kriminálna záležitosť, ktorú vyšetruje špeciálna prokuratúra. Tá nemá kompetenciu dozorovať VS pri výkone spravodajskej činnosti, ale má kompetenciu riešiť klasickú kriminálnu činnosť a majetkové delikty, a tu je podozrenie, že sa páchali v rezorte obrany na jednom z útvarov majetkové trestné činy,“ povedal.

Preto je podľa neho v kompetencii branno-bezpečnostného výboru, ktorý má na starosti rezort obrany, aby o tom rokoval a kontroloval.

Podľa Galka bol porušený rokovací poriadok

Podpredseda SaS Ľubomír Galko je presvedčený, že dnes bol na výbore porušený rokovací poriadok. „Od začiatku som upozorňoval, že výbor je legitímne zvolaný, že minister je tu a je pripravený vystúpiť, pričom on sám vie, čo môže a čo nemôže povedať, a treba ho predvolať. Veľmi dlho sme sa dohodovali, aby sme vôbec schválili program. Po tom, ako bol schválený, som presvedčený, že mal byť minister predvolaný,“ konštatoval Galko, ktorý je presvedčený, že dnes nebol dôvod na zablokovanie výboru.

„Presne to isté, čo nám príde povedať v stredu, nám mohol povedať aj dnes. Bolo vidno, že sami poslanci za Smer špekulovali, čo majú odhlasovať. Videl som na nich, že im to bolo pomerne nepríjemné,“ vyhlásil Galko.

Tajnú správu Glváč naďalej prirovnáva k slohu

Glváč nemá problém predstúpiť pred výbor a informovať o doterajších úkonoch, ktorých nebolo málo. „Prešli sme 2500 listín a sme blízko k tomu, aby sme tú údajnú správu s popisom vedeli okomentovať a priložiť listinné dôkazy,“ povedal novinárom.

Správu, ktorú dostal denník Sme a Martin Fedor ako predseda výboru na kontrolu činnosti VS považuje stále za slohovú prácu. „Mám svedka, ktorý to pôjde dosvedčiť aj na detektor lži. On videl pôvodnú skartovanú správu a tvrdí, že toto nie je totožná správa,“ povedal minister.

Väčšina dokladov v prílohe je však pravdivých, akurát sú vytiahnuté zo spisov iných operácií. Minister prisľúbil, že ak ho o to požiada špeciálna prokuratúra, zbaví mlčanlivosti spravodajských dôstojníkov do desiatich minút.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicJaroslav BaškaĽubomír GalkoMartin FedorMartin GlváčRichard Vašečka
Firmy a inštitúcie VSS Vojenská spravodajská služba