Glváč: K tunelovaniu VSS nedošlo, je to mediálna kačica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ocenenie vojenského činu roka
Minister obrany Martin Glváč počas vyhlasovania výsledkov ankety Vojenský čin roka 2012. Bratislava, 20. máj 2013. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 25. mája (WEBNOVINY) –

Kauza údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby v minulosti je podľa ministra Martina Glváča nebezpečnou mediálnou kačicou, fiktívnou konštrukciou, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jej príslušníkov v utajení.

Podľa ministra je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo. S vyhlásením prišiel po tom, ako preverili správu, ktorá bola doručená do médií a následne špeciálnej prokuratúre a kontrolnému parlamentnému výboru.

Vedenie rezortu obrany je pripravené v najbližších dňoch podať trestné oznámenie na všetkých, ktorí vyniesli informácie, najmä na exministra obrany Ľubomíra Galka, bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby Romana Mikulca a jeho zástupcu Vladimíra Suchodolinského.

„Vojenské spravodajstvo nie je hračkou v rukách úzkej skupiny ľudí, ktorí neváhajú využiť čokoľvek pre svoj osobný alebo politický záujem,“ vyhlásil Glváč na mimoriadnej tlačovej besede.

Dokument, ktorý bol odovzdaný výboru a prokuratúre, nie je podľa Glváča autentický, ale je kompilátom faktov, konštrukcií a hodnotiacich úsudkov. Hodnotiaca správa, ktorú v minulosti skartoval Mikulec a popisovala 14 skutkov, bola podľa Glváča vytvorená so zlým úmyslom.

„S cieľom zdiskreditovať súčasné vedenie Vojenského spravodajstva,“ povedal Glváč. Vysvetľoval, že zo správy, ktorá mala pôvodne dvetisíc listov, bolo účelovo vytiahnutých 43 listov, ktoré niekto tendenčne okomentoval.

Glváč tvrdí, že v ôsmich prípadoch je majetok naďalej v majetku štátu, v troch prípadoch riadne a dokázateľne predaný a celá suma preukázateľne zaplatená. „Jeden skutok, kde údajne kúpili autá príslušníci Vojenského spravodajstva, je absolútne vymyslený,“ povedal Glváč.

Ďalší predaj sa realizoval za Galka v roku 2010, pričom sa začal v roku 2008 a bol schválený ministrom financií bývaj vlády. Posledná akcia Trezor je v štádiu trestného stíhania. „kde doteraz bol jediným obvineným pán Mikulec,“ dodal minister.

V rezorte evidujú, že Mikulcovi a Suchodolinskému boli položené otázky, či zistenia zo správy zakladajú podmienky na začatie trestného stíhania a obaja odpovedali, že nie. Predbežné posúdenie hovorí o dôkaznej núdzi a podanie trestného oznámenia môže spôsobiť nenapraviteľné škody personálnou a objektovou dekonšpiráciou, citoval Glváč staršie vyjadrenie Mikulca.

„Práve nezodpovedné súčasne aktivity už spôsobili, že viaceré objekty sa stali nepoužiteľné pre výkon spravodajskej činnosti,“ povedal Glváč s tým, že znepokojenie vyslovili aj partneri, lebo spomínané objekty slúžili pri spoločných medzinárodných akciách napríklad pre boj proti terorizmu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie VSS Vojenská spravodajská služba