Vyšetrovanie podľa Roberta Fica ukázalo, že VSS netunelovali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. mája (WEBNOVINY) – V kauze údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v minulosti sa „pomaly už ani divá sviňa nevyzná, že o čo tam presne ide„.

Vyšetrovanie v tajných službách však tunelovanie vyvrátilo, povedal v diskusii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) – Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko premiér Robert Fico.

Upozornil na to, že zverejnenie budov, ktoré využívajú tajné služby spochybnili obraz našich tajných služieb v očiach našich zahraničných partnerov. Podľa premiéra „je veľmi nebezpečné, ak bývalí pracovníci tajných služieb, ktorí tam už nie sú, dokonca jeden z nich je aj trestne stíhaný, spochybňujú slovenské spravodajské služby z čisto osobných záujmov, len preto, lebo tam nie sú a chcú za každú cenu urobiť zle„.

Predsedu vlády o kauze informuje minister obrany Martin Glváč a Fico má od neho informácie, že interné vyšetrovanie spravodajských služieb ministerstva obrany dokázalo, že nedošlo k žiadnemu tunelovaniu.

Ministrovi obrany Fico dôveruje

Martin Glváč
Foto: SITA/Diana Černáková

Ak má niekto pocit, že tajná služba alebo spravodajská služba je obchod s potravinami, do ktorého prídete a vyberiete si čo chcete, tak je to veľmi mylná predstava,“ upozornil premiér, ktorý má prístup aj k utajovaným dokumentom.

O mnohých veciach, ktoré tieto služby robia verejnosť nemôže vedieť, lebo by bola ohrozená bezpečnosť štátu, vysvetlil. Napríklad zverejnenie nehnuteľností našich spravodajských služieb spôsobí, že sa ich pravdepodobne budú musieť predať. Zároveň takéto informácie spochybnili naše tajné služby v očiach našich zahraničných partnerov.

Ministrovi obrany premiér absolútne dôveruje. Tieto objekty sú na 80 – 90 percent naďalej v službách spravodajských služieb, hoci pre ich zverejnenie by ich podľa premiéra mohli aj predať. „Dokonca niektoré veci sa vôbec nestali, ktoré sú popisované v tých rôznych dokumentoch, o ktorých hovoria médiá,“ uistil. Chce, aby sa na kauzu pozreli príslušné orgány. Pripomenul, že Glváč nebol v rokoch 2006 – 2010 ministrom obrany. „Ja dnes dôverujem ministrovi, minister dôveruje svojim ľuďom a keby sa ukázalo, že títo ľudia zlyhajú, tak bude musieť minister prijímať veľmi razantné rozhodnutia rôzneho typu,“ konštatoval Robert Fico.

V Smer-e SD podľa Fica strácajú trpezlivosť s opozičnými hrami a prichádza čas, aby sa dohodli o voľbe generálneho prokurátora.

V krátkom čase budú voliť generálneho prokurátora

Strácame trpezlivosť a ja nevylučujem, že v krátkom čase pristúpime k voľbe generálneho prokurátora,“ konštatoval v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu RTVS Fico. Upozornil, že na voľbu generálneho prokurátora neexistuje žiadna zákonná prekážka. Najskôr však musí hovoriť s predsedom Národnej rady SR Pavlom Paškom.

Bolo by dobré, keby sme dokončili tento problém na jeseň, pretože my potrebujeme funkčnú, efektívnu generálnu prokuratúru,“ povedal Fico. Za dôležité zároveň považuje, aby ešte pred voľbou v parlamente predstavili kandidáta aj prezidentovi. Podľa Fica Smer uvažuje o niektorých ľuďoch ako o kandidátoch na generálneho prokurátora. „Dokonca tu je aj jeden návrh prokurátorskej rady. A nie je žiadnym tajomstvom, že prokurátorská rada povedala, že vidí Jaromíra Čižnára ako vhodného kandidáta. My sme avizovali pred voľbou generálneho prokurátora, že by sme radi počuli názor samotných prokurátorov,“ pripomenul Fico s tým, že zatiaľ žiadny oficiálny návrh podaný nebol a to až pokiaľ predseda parlamentu nestanoví konkrétne termíny.

Kauza tunelovania VSS:

Výbor podľa Martina Fedora nemôže vyšetrovať tunelovanie VSS

Tajní už zistili, s čím súvisí materiál o tunelovaní VSS

Galko by sa mal vzdať mandátu pre kauzu vo VSS, tvrdí Smer

V kauze tunelovania VSS sa podľa Fica nevyzná ani sviňa

Tunelovanie VSS chceli rekonštruovať, bývalý šéf to odmieta

Exminister Galko si pamätá na viac spisov o rozkrádaní

Bývalý dôstojník chcel rekonštruovať spis o tunelovaní VSS

Ak prokuratúra požiada, Glváč zbaví plukovníka mlčanlivosti

Podľa ministra Glváča si funkcionári VSS vybavujú účty

Martin Glváč o tunelovaní VSS vedel, tvrdí exminister Galko

Autor tajnej správy o tunelovaní nemôže vystúpiť na výbore

K tajnej správe o údajnom tunelovaní VSS sa prihlásil autor

Minister Glváč si myslí, že tajná správa o tunelovaní je podvrh

Na ministerstve obrany sa kryje zločin, tvrdí Ľubomír Galko

Premiér Fico nechce vysvetliť situáciu, tvrdí OĽANO

Robert Fico nevidí dôvod na zvolanie Bezpečnostnej rady

Vojenská kauza sa skončí ako Gorila, tvrdí politológ Kusý

Fedor: Vo vojenskom spravodajstve ide o druhý škandál

Za Ficovej vlády mali tunelovať Vojenskú spravodajskú službu

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin GlváčRobert Fico
Firmy a inštitúcie VSS Vojenská spravodajská služba