Bývalý šéf VSS má obavy, ža sa ničia dôkazy o tunelovaní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tajne
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 28. mája (WEBNOVINY) – Bývalý šéf Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Roman Mikulec má podľa denníka Sme obavy, či sa pri internom vyšetrovaní nelikvidujú stopy po tunelovaní.

„Špeciálna prokuratúra vo veci koná,“ je jediná odpoveď, ktorou chce prokuratúra podľa hovorkyne Andrey Predajňovej komentovať vyšetrovanie podozrení z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby.

Špeciálna prokuratúra zároveň napísala, že pre podozrenie z neoprávnenej manipulácie s utajovanou skutočnosťou „vydá pokyn na prešetrenie, či nedošlo k spáchaniu prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.“

Správu, v ktorej sa písalo o konkrétnych podozreniach z čias prvej vlády Roberta Fica, keď VSS riadil Juraj Šebo a Vojenské obranné spravodajstvo Ľubomír Skuhra, dostalo Sme anonymne a odovzdalo ju špeciálnej prokuratúre a výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva.

Minister obrany Martin Glváč v piatok zobral na seba zodpovednosť za vyšetrovanie vo Vojenskom spravodajstve. Po štyroch dňoch od momentu, keď spis dostal, povedal, že kauza je nebezpečná mediálna kačica a fiktívna konštrukcia.

Podozrenie z ničenia dôkazov

Bývalý riaditeľ VSS Roman Mikulec vo vyhlásení napísal, že sa rozhodol pôvodnú správu skartovať, aby „zabránil nakladaniu s predmetným materiálom spôsobom, ktorý by zmaril využitie všetkých dôkazov vo vyšetrovaní celej kauzy kompetentnými orgánmi.“

V e-maile pre Sme pridal, že sa domnieva, že celý čas od prepuknutia kauzy „sa vo vojenskom spravodajstve nedeje nič iné, len sa ničia dôkazy alebo sa menia, prerábajú dokumenty a vyrábajú nové“.

Na otázku, či verí v spravodlivé vyšetrenie špeciálnou prokuratúrou odvetil, že áno, keď bude chcieť, „ale určite nie za účasti Skuhru, Šeba a Tibenského“.

Juraj Šebo je už na Slovensku

Mikulec píše, že na Slovensku je už niekoľko dní Juraj Šebo, ktorého Glváč vymenoval za vojenského pridelenca v Číne. „Majú tu teraz oboch aktérov, Skuhru aj Šeba, aby mohli podpisovať nové dokumenty,“ napísal bývalý riaditeľ rozviedky.

„Minister obrany trvá na tom, že vyšetrovanie tejto záležitosti realizujú vlastné štruktúry na to určené,“napísalo pre Sme ministerstvo obrany. Glváč osobne dohliadal na celý proces, „pričom sa interným vyšetrovaním podarilo zdokladovať to, čo ani jeden z aktérov tohto prípadu nebol schopný zdokladovať ministrovi vnútra, premiérovi ani orgánom činným v trestnom konaní“.

Šéf parlamentného výboru Martin Fedor (SDKÚ) vraví, že aj v tejto veci budú dôležité osobné vysvetlenia aktérov pred poslancami. „Z mojej strany by bolo špekuláciou, či sa niečo deje, alebo nie. Také obavy vždy môžu existovať,“ povedal o podozreniach Mikulca.

Nový Čas a Týždeň napísali o tom, že Skuhrova družka Dušana Višňovská šéfuje kancelárii Roberta Kaliňáka. Minister pre Sme povedal, že Višňovskú pozná dlhšie ako Skuhru a ten určite nie je a nebol jeho nominantom.

Vyjadrenia Mikulca o skartácii sú ako z humoristického časopisu

Vyhlásenie bývalého šéfa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Romana Mikulca, že tajnú správu o údajnom tunelovaní skartoval, aby nezmizli dôkazy, vyznieva podľa ministerstva obrany ako z nevydareného humoristického časopisu.

„Aj preto sa môžeme opäť pýtať: Pre koho a na aký účel bol takýto kompilát určený?“ uvádza sa v stanovisku rezortu, ktorý agentúre SITA poslala hovorkyňa Martina Balleková.

Rezort tvrdí, že minister obrany Martin Glváč po doručení materiálu od osobitného kontrolného výboru ešte v pondelok 20. mája okamžite zriadil tím, ktorý osobne riadil v spolupráci s riaditeľom Odboru vnútornej bezpečnosti. „Zhromaždil a preskúmal vyše dvetisíc strán, ako aj ďalšie prípady, a tieto materiály sú pripravené pre orgány činné v trestnom konaní,“ napísala Balleková.

Minister podľa jej slov nebude podliehať mediálnemu masírovaniu verejnej mienky len preto, že sa „kauza nevyvíja podľa predstáv pána Galka, Mikulca, či niektorých médií,“ dodala. „Odrazu jediný ,ničiteľ´ a ,skartovač´ dokumentov obviňuje za výdatnej podpory niektorých médií vyšetrovateľov a ministra obrany z ničenia dôkazov a dokumentov,“ napísali v stanovisku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír SkuhraMartin FedorMartin GlváčRoman Mikulec
Firmy a inštitúcie VSS Vojenská spravodajská služba