Poslancov čaká voľba šéfa NKÚ, Žilinka asi nebude zvolený

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maroš Žilinka
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 28. mája (WEBNOVINY) – Voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) čaká poslancov v utorok popoludní počas 9. dňa 19. schôdze národnej rady.

O funkciu sa uchádza jediný kandidát – bývalý štátny tajomník na ministerstve vnútra Maroš Žilinka, ktorého nominovali strany Ľudovej platformy.

SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd zároveň navrhnú verejnú voľbu šéfa úradu. Ak vládny Smer-SD odsúhlasí tajné hlasovanie, ľudovci kandidatúru Žilinku stiahnu.

Žilinka tak podľa všetkého pravdepodobne nebude zvolený, keďže zástupcovia Smeru-SD verejnú voľbu odmietajú.

Piaty pokus voľby šéfa NKÚ

Pôjde o piatu voľbu nového predsedu NKÚ v tomto volebnom období, z predchádzajúcich štyroch doterajších pokusov ani jeden nedopadol úspešne, žiaden z kandidátov opozície nezískal potrebný počet hlasov na zvolenie.

Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá dvakrát neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. Smer-SD a Fico argumentujú, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo.

Premiér už skôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral. Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico pripustil možnosť, že jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (blízky KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ-DS).

Robert Fico ponúkol opozícii tri možnosti

Fico
Foto: SITA/Marián Peiger

Ako tretiu možnosť premiér ponúkol výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012, keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.

Utorkové ráno v parlamente bude patriť sérii výročných správ. Poslanci prerokujú Správu o výsledku hospodárenia Národnej banky Slovenska za rok 2012, Správu o členstve Slovenskej republiky v Európskej únii za rok 2012, správu o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR za rok 2012 i Správu o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2012.

Diskutovať budú aj o Výročnej správe Slovenského pozemkového fondu za rok 2012, Správe o stave ochrany osobných údajov za roky 2011 a 2012 a Správe Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2012.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Iveta RadičováMaroš ŽilinkaRobert Fico
Firmy a inštitúcie NKÚ Najvyšší kontrolný úrad