Obžalovaný dostal opäť 24 rokov za prepad herne a vraždu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Obžalovaný
Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 3. júna (WEBNOVINY) – Za prepad herne a vraždu v Stupave z roku 2007 v pondelok Okresný súd Bratislava I. opäť vymeral hlavnému obžalovanému Ivanovi H. 24 rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia.

Okrem neho odsúdili za podiel na prepade Mateja B. na 10,5 roka vo väzení so stredným stupňom stráženia. Tretieho obžalovaného v kauze Jaroslava Knuta už v minulosti právoplatne odsúdili za podiel na prepade herne na 9,5 roka (aj za iný prípad).

Jemu však vtedy do trestu započítali, podobne ako v pondelok Matejovi B., aj ďalší prípad prepadu banky, ktorý bol súčasťou obžaloby.

K vražde podľa Ivana H. došlo nešťastnou náhodou

Mateja B. v pondelok uznali za vinného aj z falšovania dokladov. Ten svoju vinu v kauze úplne odmietal. Ivan H. na margo smrti spolumajiteľa prepadnutej herne dnes poznamenal: „K tomu skutku došlo nešťastnou náhodou, naozaj som nemal v úmysle nikomu ublížiť“. Dnešný rozsudok nenadobudne právoplatnosť, obžalovaní sa totiž odvolali.

V kauze prokurátorka obžalovala Ivana H., Mateja B. a Jaroslava K. z prepadu baru s herňou v Stupave v noci 2. mája 2007, pri ktorom utrpel smrteľné zranenie spolumajiteľ prevádzky. Do zariadenia sa dostali v čase, keď tam personál počítal tržbu. Ivan H. podľa obžaloby postrelil spolumajiteľa a ten zraneniam podľahol. Z herne si obžalovaní odniesli 89 380 Sk (2 966 eur).

Ivan H. sa na hlavnom pojednávaní 5. novembra 2009 ospravedlnil rodine spolumajiteľa prevádzky, ktorý bol pri prepade smrteľne zranený. Vstal z lavice obžalovaných, otočil sa na členov rodiny mŕtveho a povedal: „Chcel by som sa vám ospravedlniť, nebolo to úmyselné, všetku škodu, ktorú som vám spôsobil, vám samozrejme nahradím“.

Manželka obete konštatovala, že im zničil život. Ivan H. už v minulosti vo svojej výpovedi tvrdil, že do herne nešiel s úmyslom zabiť, ale pre majetkový prospech.

Súd už raz vymeral obžalovaným tresty

Polícia, kukláči
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Dvom z obžalovaných prokurátorka pripisuje aj prepad banky 17. augusta 2007 v Dolných Vesteniciach. Matej B. a Jaroslav K. si odtiaľ podľa obžaloby odniesli 244 820 Sk (8 126 eur). Jaroslav K. v minulosti deklaroval, že sa cíti byť vinný za skutky, ktoré mu v obžalobe pripisujú, pojednávanie na jeho žiadosť pokračuje bez jeho prítomnosti.

Okresný súd Bratislava už 7. septembra 2011 vymeral hlavnému obžalovanému Ivanovi H. vysoký trest 24 rokov väzenia. Nad obžalovaným Jaroslavom Knutom vtedy vyniesli úhrnný a súhrnný trest odňatia slobody vo výmere 9,5 roka, obžalovanému Matejovi B. dali úhrnný a súhrnný trest odňatia slobody 10,5 roka.

Proti verdiktu sa obžalovaní odvolali, Knut svoje odvolanie neskôr stiahol. Krajský súd potom 8. februára 2012 v hlavných bodoch obžaloby, teda prepad herne a banky, zrušil rozsudok a prípad sa okresnému súdu vrátil. Proti menším skutkom nedovoleného ozbrojovania a falšovania dokladov sa Ivan H. neodvolal, takže už vtedy mu za ne vymerali 6,5 roka. Teraz mu tento verdikt zrušili, trest sa mu započítal do aktuálneho rozsudku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia