Chránený svedok opísal, ako adamčovci spáchali vraždy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Branislav Adamčo
Foto: SITA/Dušan Hein

KOŠICE 4. júna (WEBNOVINY) – V procese s obžalovanými bratmi Branislavom a Erikom Adamčom a Štefanom F., ktorí sú obžalovaní z vraždy Jaroslava Baláža a Ivana Škapinca vypovedal v utorok pred trestným senátom Okresného súdu Košice I chránený kľúčový svedok obžaloby Nikola P.

Pojednávanie sa opäť konalo v košickom ústave pre výkon väzby. V pondelok na začiatku pojednávania všetci traja obžalovaní vyhlásili, že sú nevinní.

Svedka obžaloby Nikolu P. na pojednávanie priviedli v putách a s kuklou na hlave, ktoré mu zložili až na lavici svedkov. Nikola P. bol členom Adamčovej skupiny a sám si odpykáva trest odňatia slobody na 23 rokov.

Na pojednávaní uviedol, že predtým nevypovedal pravdivo, lebo bol obžalovaný spolu s Branislavom v inej kauze a nemohol vypovedať, ako chcel. Vypovedal vraj tak, ako mu kázali advokáti. „Teraz vypovedám dobrovoľne a bez nátlaku. Dnes hovorím pravdu. Mám toho dosť. Chcem, aby sa príbuzní obetí dozvedeli pravdu. Chcem začať odznova. Nebolo to jednoduché rozhodnutie a dozrievalo vo mne dlhší čas,“ vyhlásil svedok.

Buvara uškrtili

V ďalšej časti vypovedal že Braňa a Erika poznal odmalička. S ďalším obžalovaným Štefanom F. ho zoznámil Braňo niekedy na jeseň v roku 2000. Už vtedy bol svedok členom skupiny, ktorej šéfoval Braňo a členmi bolo ďalších minimálne deväť alebo desať osôb. Skupina získavala peniaze z úžery, výpalníctva, vydierania, podpaľačstva, prevádzačstva a pašovania cigariet. Potvrdil, že aj vraždili.

Na otázku prokurátora jednoznačne vypovedal, že pokyn na vraždu Jaroslava Baláža dal Erik Adamčo a vykonal ju Branislav Adamčo spolu so Štefanom F. Svedok Nikola P., pokiaľ ide o vraždu Jaroslava Baláža prezývaného Buvar, potvrdil, že sa na nej zúčastnil a videl, kto ho zavraždil. Podľa jeho výpovede Buvara vylákali z Michaloviec do domu v Čičarovciach. „Braňo nám povedal, že Erik z väzenia odkázal, že Buvara majú dať dole,“ uviedol Nikola.

„Keď sme s Krátkym vošli do domu, bol tam Jaroslav Baláž so spútanými rukami a nohami. Braňo ho nútil podpísať čisté papiere. Buvar mu oponoval, že ak to podpíše, tak ho zabije. Braňo hovoril, že nie. Na to sa k nemu naklonil Štefan F. a povedal, že buď to podpíše hneď, alebo… Buvar prikývol a Braňo mu rozviazal ruky. Keď Baláž podpisoval hárky, ja som vyšiel vonku. Keď som sa po chvíľke vrátil, Buvar kľačal na zemi, mal zviazané ruky i nohy, ústa prelepené páskou. Braňo a Štefan F. mu dávali okolo krku opasok alebo lano a začali ho škrtiť. Buvara zvalili na zem. Potom mi Braňo povedal, aby som stúpil Buvarovi na chrbát a oni pokračovali v škrtení, až kým neumrel,“ vypovedal Nikola P.

Doložil, že medzitým prišiel Július Krátky, ktorý doniesol náradie a fóliu, do ktorej zabalili telo. Potom ho odviezli smerom na Krišovskú Lieskovú, čo sa svedok podľa jeho výpovede dozvedel až neskôr, lebo počas prevozu musel ležať na podlahe auta, aby nevedel, kam idú. Na mieste telo vyzliekli donaha, hodili do vykopanej jamy a zasypali. „O tom, kde je zakopaný Baláž, som sa dozvedel niekedy pred rokom 2003, lebo to Braňo, ktorý bol vo väzbe, prikázal Krátkemu, aby mi to miesto ukázal, keby bolo treba telo premiestniť,“ povedal Nikola. K motívu vraždy Nikola uviedol, že pokyn dal Erik, ktorý bol väzobne stíhaný pre inú vraždu. Na prázdne papiere podpísané Balážom mala byť napísaná výpoveď v prospech Erika.

Škapinec nemal byť zabitý

Pokiaľ ide o vraždu Ivana Škapinca, chránený svedok Nikola P. uviedol, že ju spáchal Štefan F. na pokyn Branislava. „S Krátkym sme boli v Kapušanoch pred barom, keď tam prišiel Štefan F. s nejakým chalanom, ktorého mi predstavili ako Ivana. Vošli sme do salónika pri bare a pili malinovku. Keď chalan išiel na záchod, Štefan vybral fľaštičku a niečo mu nalial do nápoja. Chalan, keď sa napil, za chvíľu bol mimo. Štefan ho zhodil na zem, nasadil mu putá a spolu s Jozefom B. ho odniesli do auta. Ja som bol ešte pre brata, ktorý potom s nimi išiel do nejakého domu v Drahňove. Keď sa vrátili, tak mi Jozef B. povedal, že Štefan zavraždil Ivana.“ Potom išiel svedok s nimi a pri Kapušanoch vykopali jamu, telo vyzliekli, hodili do nej a zasypali.

Svedok uviedol, že pôvodne Ivan Škapinec nemal byť zabitý, ale iba odložený. „To som sa dozvedel od Braňa, ktorý sa na Štefana hneval a v hneve z neho vyletelo, že to bola robota pre Ladislava Bada, ktorého zadržali v Poľsku. Vtedy povedal, že dáva ruky preč od Štefana.“Popoludní pojednávanie pokračovalo a obhajcovia podrobili chráneného svedka Nikolu P. krížovému výsluchu. Rovnako mu mohli klásť otázky aj obžalovaní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Branislav AdamčoJozef B.