Poslanci diskutujú o kauze tunelovania vo VSS

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tajné
Foto: Shutterstock

Predseda parlamentu Pavol Paška otvoril mimoriadnu schôdzu národnej rady o podozreniach z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) v pondelok o 13:00 hod. O jej zvolanie požiadali opoziční poslanci, pod návrh sa podpísalo 42 zákonodarcov za SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS a OĽaNO.

Pred mimoriadnou schôdzou sa uskutočnilo aj rokovanie výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS)

BRATISLAVA 17. júna (WEBNOVINY) – Pred očami nám prebieha deštrukcia Vojenského spravodajstva (VS) a premiér Robert Fico tomu nerozumie? Vyzývam ho ako predsedu Bezpečnostnej rady SR, aby sa v tom zorientoval a angažoval, vyslovil sa v úvode mimoriadnej schôdze k podozreniam z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) poslanec za SDKÚ-DS Martin Fedor.

„Kauza má už dnes nezmerateľný devastačný dosah. Problém sa volá sebadeštrukcia Vojenského spravodajstva v priamom prenose, likvidácia samotných základov fungovania každej normálnej spravodajskej služby,“ konštatoval Fedor.

Aj preto považuje za divné, neprimerané a nepatričné, že premiér záležitosť s údajným tunelovaním vojenských tajných služieb komentoval slovami, že tomu ani sviňa divá nerozumie.

Kauza vojenských tajných služieb podľa Fedora prerástla cez hlavu súčasného vedenia ministerstva i vedenia služby. Poslanec za SDKÚ-DS považuje za nemysliteľné, aby z vojenských tajných služieb denno-denne unikali dokumenty a odtajovali sa ďalší a ďalší príslušníci Vojenského spravodajstva.

Minister obrany Martin Glváč zdôraznil, že pri objasňovaní kauzy išiel na hranu zákona, poslanci mohli diskutovať s viacerými sekčnými šéfmi Vojenského spravodajstva.

Minister vyvodí dôsledky

Martin Glváč
Foto: SITA/Diana Černáková

Glváč upozornil, že zhromaždili cez 2000 listov, z ktorých niekto účelovo vyňal 43 strán, aby podľa neho mohol očierniť vedenie rezortu obrany a tajnej služby.

„Poskytujem orgánom činným v trestnom konaní maximálnu súčinnosť, vyhoviem aj žiadostiam na zbavenie mlčanlivosti,“ konštatoval Glváč.

Ak sa preukáže porušenie zákona, Glváč okamžite vyvodí dôsledky. „Za čo sa najviac hanbím, je tu sediaci pán Galko,“ dodal Glváč. Celá záležitosť má podľa neho jediného menovateľa – „strach pána Galka“. Galko má podľa Glváča strach, lebo vojenské tajné služby sa zlúčili, čím vyšli najavo „jeho špinavosti a sviňaciny“.

Minister obrany upozornil, že zastavil biznis Galkovho poradcu L. za niekoľko miliónov eur, ktorý dnes pracuje v poisťovni Allianz.

Vojenské tajné služby podľa Glváča za Galkovho ministrovania platili Alojzovi Lorencovi a jeho štruktúram. Lorenc bol posledným náčelníkom komunistickej Štátnej bezpečnosti.

Opozícia by chcela na mimoriadnej schôdzi presadiť uznesenie, že minister obrany má predložiť národnej rady správu o vyšetrovaní kauzy, ktorou je znepokojená. Návrh uznesenia obsahuje aj záver, že v krátkom čase ide už o druhú veľkú kauzu vo Vojenskom spravodajstve, čo vážnym spôsobom znižuje dôveryhodnosť jeho fungovania.

Fico by mal tlačiť

Žitňanská
Foto: SITA/Diana Černáková

Ľudia, ktorí sa svojimi daňami skladajú na činnosť Vojenského spravodajstva, si podľa lídra SDKÚ-DS Pavla Freša zaslúžia vedieť, či sa vo vojenských službách kradlo alebo nie.

Rovnako by mali dostať jednoznačnú odpoveď na otázku, či sa Vojenské spravodajstvo zneužíva aj na iné, ako na zákonom stanovené účely alebo nie. „Možno sa v tom nevyzná sviňa divá, ale slušný človek v tom chce mať jasno. Chce mať jasno v tom, či sa kradlo alebo nekradlo,“ parafrázoval na 20. schôdzi NR SR Frešo výroky premiéra Roberta Fica.

Predseda SDKÚ-DS zdôraznil, že kauza údajného tunelovania vojenských služieb je kauzou, aká na Slovensku ešte nebola. Mesiac sa prípad prepiera v médiách a objavujú sa stále noví svedkovia a tajní agenti, ktorí hovoria o činnosti vojenskej služby. „Poškodzuje to Slovensko,“ dodal Frešo.

Za falošné považuje tvrdenia, že krajinu poškodzuje opozícia, ktorá o kauze rozpráva. „My sme zvolení, aby sme na nich dávali pozor a nie, aby nás úradníci školili o tom, čo máme rozprávať,“ vysvetlil.

Upozornil, že Vojenská spravodajská služba mala mimoriadne dobré medzinárodné renomé, o ktoré kauzou prichádza. „Pán Fico by tu mal sedieť a mal by tlačiť na to, aby sa to vyriešilo,“ konštatoval Frešo.

Väzby vraj na Jána Slotu

Glváč, skuhra
Foto: SITA/Diana Černáková

Predseda SDKÚ-DS sa pozastavil nad fotkami terajšieho šéfa Vojenského spravodajstva Ľubomíra Skuhru a bývalého riaditeľa VSS Juraja Šeba z dovolenky v Benine v spoločnosti Georgea Gansého, ktorý bol osobným asistentom Jána Slotu.

Frešo pripomenul, že médiá opakovane informovali o tom, že Gansé mohol pôsobiť ako legalizant Slotovho majetku, keďže na neho boli písané viaceré nehnuteľnosti a ďalší majetok, ktorý bývalý predseda národniarov užíval.

Čo tam robili, zadávali úlohy?“ pýtal sa Frešo. Počas prvej vlády Roberta Fica podľa jeho slov vojenské tajné služby patrili do pôsobnosti SNS. Minister obrany Martin Glváč by sa podľa neho mal jednoznačne spýtať oboch pánov, čo robili s Gansém a či majú väzby na Slotu. Ak sa to Glváč a Fico nepýtajú, potom je tu otázka, či na Glváča a Fica nemajú vojenskí tajní kompromitujúce materiály, myslí si poslanec za SDKÚ-DS.

„Pokiaľ viem, SNS nikto nezakázal a platí aj prezumpcia neviny,“ reagoval poslanec Smeru-SD Anton Martvoň.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anton MartvoňMartin FedorMartin GlváčPavol PaškaRobert Fico
Firmy a inštitúcie VSS Vojenská spravodajská služba