Sudca vzal úplatok, vyfasoval päť rokov väzenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Súd_ilustračné
Foto: Shutterstock

BANSKÁ BYSTRICA 17. júna (WEBNOVINY) – Trest päť rokov odňatia slobody nepodmienečne a peňažný trest dvetisíc eur uložil samosudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici pre sudcu Okresného súdu v Topoľčanoch Vlastimila V.

Obvinený v roku 2005 prijal v súvislosti s výkonom funkcie sudcu peňažné úplatky spolu vo výške 662 eur (20-tisíc korún).

Sudcu uznali za vinného z prijímania úplatku a zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Tlačovú agentúru SITA dnes o tom informovala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto veci žaloval aj advokáta Jaroslava V. a podnikateľa Miroslava S. z Partizánskeho. Advokát bol sprostredkovateľom, ktorý sudcovi úplatok od podnikateľa vo výške 331 eur (10-tisíc korún) odovzdal.

Súd ich uznal za vinných z trestného činu podplácania verejného činiteľa a obom uložil podmienečné tresty odňatia slobody vo výmere 18 mesiacov.

Ďalší úplatok vo výške 331 eur sudca podľa obžaloby dostať od Lýdie Š. Matka u sudcu lobovala za syna, ktorý bol vo väzbe, aby išiel do „miernejšieho“ zariadenia.

Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaní sa odvolali.

Ide už o druhý verdikt v prípade topoľčianskeho sudcu. Pri prvom v roku 2010 ho súd uznal za vinného a uložil mu trest sedem rokov odňatia slobody, jeho dvom spoluobžalovaným po 18 mesiacov podmienečne. Odvolací senát Najvyššieho súdu SR však prípad vrátil na doplnenie dokazovania.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Špecializovaný trestný súd v Pezinku