Exšéfa tajných obvinili zo sabotáže, stíhajú ho na slobode

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tajné
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 24. júna (WEBNOVINY) – Bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Romana Mikulca aj bývalú spravodajskú dôstojníčku Katarínu Svrčekovú, ktorým v sobotu prehliadali policajti auto, obvinili.

„Vyšetrovateľ Policajného zboru vzniesol obvinenie voči dvom osobám (R. M. a K. S.) pre trestný čin ohrozovania dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Obidve osoby boli prepustené zo zadržania. Viac informácií vzhľadom na charakter a stupeň utajenia veci ÚŠP poskytovať nebude,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Spresnila sa teda pôvodná informácia portálu denníka Nový čas Čas.sk, podľa ktorej mal byť Roman M. obvinený z trestného činu sabotáže a ohrozenia utajovanej skutočnosti a jeho priateľka Katarína S. z ohrozenia utajovanej skutočnosti.

Predajňová už v sobotu informovala, že pri prehliadke auta zaistili materiály, ktoré sú pod stupňom utajenia dôverné a vyhradené.

V nedeľu ich vyhodnocovali, pričom bol Roman Mikulec od prehliadky auta stále zadržaný a Katarínu Svrčekovú zavolali na výsluch. Tá už v sobotu médiám poslala stanovisko, že s obavami a s veľkým znepokojením sledovala prácu policajtov, ktorí z kufra auta Romana Mikulca vytiahli igelitové vrece s neznámym obsahom, ktoré v ňom podľa jej vedomostí nemalo byť.

Organizovaná skupina

Kauzu podozrení o údajnom tunelovaní VSS v minulosti odštartovala tajná správa, ktorú anonymne dostal denník Sme. V máji vyvolala veľkú odozvu v médiách a bola dôvodom viacerých rokovaní kontrolného výboru parlamentu. Údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako súčasť organizovanej skupiny a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby.

Dokument má 134 listov a zrejme vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko. Súčasný minister obrany Martin Glváč označil spis za mediálnu kačicu, fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jej príslušníkov v utajení. Podľa ministra je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo.

Svedkovia chcú vypovedať

Predsedovi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martinovi Fedorovi sa prihlásili viacerí svedkovia, ktorí by chceli vypovedať v tejto kauze, pričom ide o bývalých vysokých funkcionárov služby. Jedným z nich je napríklad bývalý zástupca šéfa VSS Vladimír Suchodolinský, ktorý tvrdí, že je autorom správy. Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva sa prestal 30. mája zaoberať kauzou údajného tunelovania v bývalej vojenskej rozviedke. Podľa Fedora väčšina vládnych poslancov vo výbore presadila uznesenie, že výbor má ukončiť svoju činnosť v súvislosti s touto kauzou a zároveň vkladá celú iniciatívu do rúk ministra.

Prípadom sa zaoberá špeciálna prokuratúra, ktorá dala pokyn policajnej Národnej kriminálnej agentúre, aby požiadala ministra Glváča o zbavenie mlčanlivosti niektorých aktérov kauzy. Po spomínanej prvotnej správe dostali niektoré média anonymne aj ďalšie materiály, o ktorých sa potom písalo. Parlament mal ku kauze mimoriadnu schôdzu. V prijatom uznesení sa hovorí, že vyšetrenie z podozrenia z nezákonného nakladania s majetkom a financiami Vojenskej spravodajskej služby patrí do pôsobnosti príslušných vyšetrovacích orgánov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Katarína SvrčekováĽubomír GalkoMartin GlváčRoman MikulecVladimír Suchodolinský
Firmy a inštitúcie VSS Vojenská spravodajská služba