Kúpať sa dá na celom Slovensku, hygienici robia kontroly

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kupalisko, dieta, leto, teplo, kupanie, bazen
Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 27. júla (WEBNOVINY) – Stav väčšiny kúpalísk na Slovensku je vyhovujúci, ich návštevnosť bola pre horúce počasie v tomto týždni vysoká.

Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojej internetovej stránke.

Na kúpaliskách, ktoré sú v prevádzke, nezistili pracovníci Regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) žiadne závažné nedostatky, ktoré by viedli k zatvoreniu kúpaliska.

Stále však kontrolujú hygienický stav zariadení, vodu na kúpanie a monitorujú kvalitu vody na prírodných kúpaliskách bez prevádzkovateľa.

K dnešnému dňu je v prevádzke 16 prírodných kúpalísk. Na všetkých je voda vhodná na kúpanie. V Bratislavskom kraji majú povolenie kúpaliská Zlaté Piesky a Kuchajda v Bratislave a Slnečné jazerá v Senci. V Prešovskom kraji to je Veľká Domaša – Tíšava a Veľká Domaša – Valkov.

V Banskobystrickom kraji sa ľudia môžu kúpať na kúpaliskách Teplý vrch – pláž Ormet, Teplý vrch – pláž Drieňok, Ružiná pri obci Divín a na kúpalisku Zelená voda – Kurinec. V Košickom kraji majú povolenie na kúpanie Vinianske jazero, Zemplínska Šírava – Kamenec, Zemplínska Šírava – Paľkov a Zemplínska Šírava – Hôrka. Trnavský kraj ponúka kúpanie v rekreačnej oblasti Gazarka Šaštín Stráže a na Kunovskej priehrade a Žilinský kraj na plážovom kúpalisku Liptovská Mara – Liptovský Trnovec.

Kúpať sa dá aj na kúpaliskách bez prevádzkovateľa

Leto, pocasie, dovolenka, kupanie, bazen
Foto: SITA/AP

Okrem týchto vodných plôch, na ktorých je rekreácia organizovaná, vyhovujúca kvalita vody je aj na iných prírodných kúpaliskách bez prevádzkovateľa.

Patria k nim napríklad Zemplínska Šírava – Medvedia hora, Zemplínska Šírava – Biela hora, Veľká Domaša (Holčíkovce, Poľany, Dobrá, Nová Kelča, Nová Kelča pol. Krym), Vajnorské jazero, Veľký Draždiak a všetky sledované banskoštiavnické jazerá. Aj napriek sledovaniu je na týchto plochách kúpanie na vlastné riziko.

Kúpanie je zakázané na vodnej nádrži Lipovina Bátovce, na plážovom kúpalisku Jazero v okrese Košice, neodporúča sa kúpanie na Šulianskom jazere v okrese Dunajská Streda. Kvalita vody na kúpanie nie je dlhodobo vyhovujúca ani na vodných nádržiach v okrese Nitra.

V prevádzke je takmer 500 bázenov

Kúpalisko Mičurin v Starom Meste napokon otvorili
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Okrem prírodných kúpalísk je k dnešnému dňu v prevádzke 155 umelých kúpalísk a na nich 480 bazénov. Regionálne úrady verejného zdravotníctva odoberali počas týždňa vzorky vody na viacerých kúpaliskách.

Ide o kúpaliská Banská Bystrica – plážové kúpalisko, Strelníky – obecné kúpalisko, Rekreačné zariadenie Margita – Ilona v okrese Levice, Wellness Santovka, Letné kúpalisko Nitra, TK Poľný Kesov, Bretka, Gemerská Hôrka, Kúpalisko Neresnica a Aqua beach Orlík vo Zvolene, letné kúpalisko Stropkov, letné kúpalisko Svidník, Termálne kúpalisko Komárno a Patince, Wellness Patince, Barnova Rika a Biokúpalisko Sninské rybníky.

Vzorky tiež odoberali na kúpaliskách Podbrezová – letné kúpalisko, Termálne kúpalisko Diakovce, na kúpalisku Dubnica nad Váhom, kúpalisku Košeca, Termálnom kúpalisku Stráňavy, Kamenný mlyn – Trnava a Zámocká záhrada – Hlohovec, letnom kúpalisku sídlisko III v Prešove a letnom kúpalisku Solivar.

Kvalita vody v bazéne na Termálnom kúpalisku Katarína a Termálnom kúpalisku Sklené Teplice je vyhovujúca. Na termálnom kúpalisku Katarína je v prevádzke už aj plavecký a sedací bazén. V hoteli Sitno Vyhne je od stredy 24. júla v prevádzke aj malý vonkajší bazén. Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku je možné nájsť na webovej stránke Úradu verejného zdravotníctva SR www.uvzsr.sk (Kúpaliská – Informačný systém o kúpaliskách a kvalite vody na kúpanie) a na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať