STU pomohla vybudovať školské laboratóriá v Afganistane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bratislava má nový aerodynamický tunel
V Centrálnych laboratóriách Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity (Svf STU) v Bratislave v piatok napoludnie slávnostne uviedli do skúšobnej prevádzky nový aerodynamický tunel Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 20. augusta (WEBNOVINY) – Slovenská technická univerzita (STU) pomohla vybudovať dve študentské laboratóriá Kábulskej polytechnickej univerzite v Afganistane, ktoré 28. augusta slávnostne uvedú do prevádzky.

Ako informoval Juma Haydary z STU Bratislava, prostredníctvom projektu Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (SAMRS) postavili laboratória potravinárskej mikrobiológie a chemického inžinierstva.

Peniaze na projekt sú zo Slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci SlovakAid. Zariadenia oboch laboratórií zaobstarali na Slovensku.

V máji 2013 odborníci Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU odcestovali do Afganistanu, kde spoločne so zástupcami dodávateľov zariadení laboratóriá nainštalovali. Štyria učitelia Kábulskej polytechnickej univerzity absolvovali tréningové pobyty na FCHPT STU.

Na slávnostnom otvorení laboratória sa zúčastnia aj riešitelia projektu za STU, zástupca agentúry SAMRS, ministerstva zahraničných veci SR, minister vyššieho vzdelávania Afganistanu, aj členovia vedenia Kábulskej polytechnickej univerzity.

Po slávnostnom otvorení laboratória bude pre učiteľov a študentov Kábulskej polytechnickej univerzite dvojtýždňový tréningový kurz v odboroch potravinárska mikrobiológia a chemické inžinierstvo. Tréningový kurz povedú odborníci z STU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie STU Slovenská technická univerzita