V Tatrách zasahoval vrtuľník, muž padal z 15-metrovej výšky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vrtulnik zachranari nehoda
Foto: SITA/Martin Havran

POPRAD 7. septembra (WEBNOVINY) – Náročné záchranné akcie v horolezeckom teréne majú za sebou horskí záchranári z Vysokých Tatier.

Najskôr potrebovala pomoc dvojica mužov v stene Ľadového štítu. Počas zostupu v ťažkom teréne sa jeden z nich pošmykol a po približne 15-metrovom páde na spodnú policu utrpel viaceré poranenia dolnej končatiny.

Druhý z dvojice zostal v ťažkom horolezeckom teréne zakliesnený a celý čas bol nútený sa držať.

Ani jeden z dvojice nemal základné horolezecké vybavenie, ako je prilba, sedačka či iná, život zachraňujúca a potrebná výstroj.

Horskí záchranári požiadali o súčinnosť Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu, ktorá vzala na palubu vrtuľníka z heliportu v Starom Smokovci horského záchranára. Toho pomocou navijaku vysadili v stene na mieste, odkiaľ bolo možné zlaniť k postihnutým.

Po prvom spuste horský záchranár zaistil prvého muža. Medzitým posádka vrtuľníka vysadila lekára na Téryho chate a vrtuľník letel pre ďalšieho horského záchranára, ktorého spustili k zranenému mužovi. Následne k nemu zlanil aj prvý záchranár s uviaznutým mužom. Po ošetrení záchranári oboch mužov pripravili na transport vrtuľníkom k Téryho chate, kde zraneného odovzdali lekárovi, informovala Horská záchranná služba.

Približne v tom istom čase prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc z oblasti Lomnického štítu. Pravdepodobne v Jordánovej štrbine podľa svedkov spadli približne 30 metrov dvaja poľskí horolezci. Pri páde utrpeli Poliaci mnohopočetné poranenia. Aj tu zasahovali leteckí záchranári, ktorí zranených horolezcov ošetrili a transportovali vrtuľníkom do popradskej nemocnice.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať