Miroslava Mikolášika v župných voľbách podporí opozícia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mikolášik, Žilina
Zľava: Predseda SDKÚ Pavol Frešo, podpredseda MOST-HÍD Ivan Švejna, kandidát na predsedu ŽSK Ján Mikolášik, predseda KDH Ján Figeľ a predseda SaS Richard Sulík počas tlačovej besedy k podpísaniu koaličnej zmluvy Koalície pre zmenu, predstavenie koaličného kandidáta na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja Miroslava Mikolášika. Foto: SITA/Milo Fabian
Mikolášik, Žilina
Foto: SITA/Milo Fabian

ŽILINA 9. septembra (WEBNOVINY) – Kandidáta KDH na predsedu Žilinského samosprávneho kraja europoslanca Miroslava Mikolášika podporí v novembrových voľbách stredopravá Koalícia pre zmenu.

Zástupcovia štyroch opozičných parlamentných strán KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a SaS dnes v Žiline podpísali koaličnú dohodu s tým, že Žilinský kraj potrebuje zmenu vo vedení a obyvateľom kraja má priniesť zamestnanosť a plnenie sľubov.

„Pán Mikolášik je pre mňa jedna obrovská záruka, že pokiaľ bude ako kandidát úspešný, tak aj tá spolupráca s Bruselom, aj čo sa týka eurofondov, práve tu v Žilinskom kraji bude viacej a viacej kvitnúť,“ povedal líder SDKÚ-DS Pavol Frešo.

„Som presvedčený, že Koalícia pre zmenu je nielen dobrý názov, ale aj dôležitá méta, cieľ, zadanie pre kandidáta na župana, aj pre tím 57 kandidátov na župných poslancov,“ povedal predseda KDH Ján Figeľ.

„Som presvedčený, že v prípade, že sa stane županom, bude dbať na to, aby hospodárenie žilinskej župy bolo zodpovednejšie, aby dlhy a podiel korupcie klesal a nie rástol,“ povedal šéf SaS Richard Sulík. „Chcem len pripomenúť, že Žilinský kraj má dlh blížiaci sa k 45 miliónom eur, ja pevne verím, že pán Mikolášik dokáže zastaviť a znižovať túto zadlženosť,“ dodal podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna.

Podľa Mikolášika počas dvoch volebných období súčasného žilinského župana Juraja Blanára (Smer-SD) počúval kraj iba veľa prísľubov. „Prísľuby sa rozdávali pri rozvoji infraštruktúry, budovaní ciest, čerpaní eurofondov. Nič z toho sa v skutočnosti nepodarilo naplniť. Kraj zápasí s vysokou nezamestnanosťou. Čerpanie eurofondov, ktoré by mohlo rozhýbať miestnu ekonomiku a tak zvýšiť zamestnanosť, takmer neexistuje,“ povedal Mikolášik.

Koalícia pre zmenu, ako štyri strany pomenovali spoločný postup, si chce predovšetkým rozhýbať čerpanie eurofondov a priniesť viac peňazí pre kraj s dôrazom na zamestnanosť. Rovnako tak zlepšiť využívanie prírodného a ľudského potenciálu kraja, dodržiavať zásady spravodlivosti a zvýšiť transparentnosť pri nakladaní s verejnými zdrojmi.

Okrem Miroslava Mikolášika (KDH – SDKÚ-DS – SaS – Most-Híd) oficiálne zatiaľ ohlásil kandidatúru na predsedu Žilinského samosprávneho kraja iba súčasný župan Juraj Blanár (Smer-SD). Primátor Turčianskych Teplíc Michal Sygút (NOVA) minulý týždeň oznámil, že kandidovať nebude z osobných dôvodov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan ŠvejnaJán FigeľJuraj BlanárMiroslav MikolášikPavol FrešoRichard Sulík
Firmy a inštitúcie ŽSK Žilinský samosprávny kraj (VÚC)