Pre zrušenie diskriminácie LGBTI by sme sa nedostali do EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lajcak
Sprava: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák a minister zahraničných vecí Ukrajiny Leonid Kožara počas stretnutia pri príležitosti podpisu spoločného vyhlásenia o politickej asociácii a ekonomickej integrácii Ukrajiny s Európskou úniou. Foto: SITA/Gabriel Kuchta

BRATISLAVA 12. septembra (WEBNOVINY) – Keby sa dnes Slovensko usilovalo dostať do Európskej únie (EÚ) a muselo by preto prijať zákon o zrušení diskriminácie sexuálnych menšín, do EÚ by sme sa nedostali.

„Nemôžem si odpustiť a musím povedať, že som rád, že sme v EÚ, pretože keby sme mali takýto zákon prijať, tak asi by sme sa najbližších 100 rokov do EÚ nedostali,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák po rokovaní so svojím ukrajinským partnerom Leonidom Kožarom, ktorý je na návšteve Slovenska.

„Tá nenávistná kampaň voči mojej osobe v súvislosti so stratégiou ľudských práv už presiahla všetky medze slušnosti a je to za hranicou toho, čo už by malo byť v rukách orgánov činných v trestnom konaní,“ dodal.

Zákon o zrušení diskriminácie sexuálnych menšín je prekážkou na ceste do EÚ pre Ukrajinu, priznal Kožara. „Nanešťastie musím povedať, že tento nediskriminačný zákon má menšiu podporu v parlamente a vo vláde, ako by som chcel, ale pracujeme s našimi poslancami, aby došlo k pozitívnemu odhlasovaniu,“ povedal Kožara. Prijatie zákona podľa šéfa ukrajinskej diplomacie súvisí s Akčným plánom pre liberalizáciu víz medzi EÚ a Ukrajinou.

Ministerstvo zahraničných vecí pripravuje Celoštátnu stratégiu ochrany a podpory ľudských práv v SR. Stratégia rozprúdila diskusiu najmä pre agendu lesieb, gejov, bisexuálov, transrodových a intersexuálnych osôb, ktorých práva by sa mali aspoň rámcovo posilniť. Desiatky mimovládnych organizácii a konzervatívne politické krídlo, ktoré sa boja o tradičnú rodinu, voči tomuto ostro vystupujú.

Ministerstvo už dlhšie hovorí o organizovanej kampani, ktorú odporcovia vedú proti stratégii. Zástupcovia rezortu tvrdia, že majú k dispozícii e-maily s výzvou na zahltenie schránky šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka, ktorý je prípravou poverený. Ministerstvo takúto kampaň odsudzuje a jej organizátorov varuje, že nátlak tohto druhu je neprípustný. Ak ju okamžite nezastavia, ministerstvo podnikne príslušné právne kroky vrátane trestného oznámenia na konkrétne osoby.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Lajčák