Digitálna technika bude zachraňovať košických novorodencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bábätko
Foto: Shutterstock

KOŠICE 23. septembra (WEBNOVINY) – Košická detská fakultná nemocnica (DFN) zavádza na Slovensku nové unikátne riešenie, ktorého úlohou je poskytovať pomoc ohrozeným, najmä nedonoseným novorodencom. Informovali o tom v pondelok na tlačovej besede.

Nová technológia a unikátne riešenie pripravujú ako pilotný projekt spoločnosti Microsoft, Datalan a Intel na svoje náklady ako sponzorský príspevok pre DFN. Projekt Mobilita v neonatológii umožní vykonať prvotnú diagnostiku novorodenca už v lokálnej nemocnici a zdigitalizované dáta sa cez internetové siete prenesú do nemocnice. Riešenie má umožniť aj online konzultácie zdravotníkov záchranky prevážajúcich dieťa so špecialitami v nemocnici.

„Dieťa tak dostane potrebnú špecializovanú pomoc priamo v lokálnej nemocnici a počas prevozu na špecializovanú neonatologickú klinku košickej detskej nemocnice. Potrebné informácie sa odošlú elektronicky a v Košiciach ho bude čakať pripravený tím lekárov detailne oboznámený so zdravotným stavom dieťaťa,“ povedal prednosta kliniky neonatológie Peter Krcho.

Doložil, že nové technológie pomôžu lekárom ušetriť drahocenný čas, ktorý je pri záchrane života novorodenca rozhodujúci. Uviedol, že projekt nadväzuje na dosiaľ už vybudovaný systém elektronického prenosu diagnostických informácií v košickej detskej fakultnej nemocnici. V rámci projektu sa má zriadiť v DFN centrálne úložisko (cloud) diagnostických informácií, ku ktorým budú mať prístup lekári za prísnych bezpečnostných

Košická detská fakultná nemocnica je najväčším centrom pre predčasne narodené deti a pre kriticky chorých novorodencov. Ako informoval Krcho, až 44 percent neonatologických pacientov sa do Košíc preváža z desiatich lokálnych nemocníc okresov Košického a Prešovského kraja. Podľa jeho vyjadrenia projekt v budúcnosti môže pomôcť zachrániť život až 150 deťom ročne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia