Daňová kobra odhalila tri podvody za takmer päť miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: turbosquid.com

BRATISLAVA 11. októbra (WEBNOVINY) – Tím Daňovej kobry odhalil ďalšie daňové podvody v hodnote takmer päť miliónov eur.

V troch prípadoch z rôznych kútov Slovenska hrozia obvineným sedem až 12-ročné tresty väzenia.

„Boj proti daňovým podvodom naberie na ďalších obrátkach,“ vyhlásil policajný prezident Tibor Gašpar na spoločnej tlačovej besede s námestníkom generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrom Šufliarskym a prezidentom finančnej správy Františkom Imreczem.

Daňovú kobru zriadili vlani v lete. Odvtedy odhalila podľa Imreczeho nelegálne nadmerné odpočty DPH v sume 45 miliónov, pričom 25 miliónov nevyplatili a ostatné sa dali zaistiť alebo inak vymáhať. „Tieto prípady sú signálne. Daňová kobra prispela k zvýšeniu efektivity výberu DPH,“ uviedol. „To, čo sa vyčísliť nedá, je vplyv na správanie sa daňových subjektov,“ doplnil ho policajný šéf Gašpar.

Po nástupe nového generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára sa do tímu Daňovej kobry zapojila aj generálna prokuratúra. „Prokurátori budú dbať na to, aby osobám, ktoré páchajú daňovú trestnú činnosť, boli ukladané ako sankcie finančné tresty a tresty prepadnutiu majetku,“ uviedol Šufliarsky.

Páchateľ dúfal, že mu to prejde

Policajný prezident Gašpar v piatok informoval o trojici prípadov, ktoré sa podarilo odhaliť v spolupráci s finančnou správou a prokuratúrou. V prvom prípade z východu republiky obvinili 42-ročného Vikora G. „Došlo k zabráneniu vyplatenia neoprávneného nadmerného odpočtu,“ povedal Gašpar. Hrozila škoda takmer 2,463 milióna eur. „Bola to čistá fikcia. Urobil to veľmi jednoduchým spôsobom s nádejou, že mu to prejde,“ povedal Imrecze.

Obvinený podľa jeho slov v šiestich zdaňovacích obdobiach deklaroval dodanie hutného materiálu, pričom si uplatnil nadmerný odpočet. „Tovar sa nikde nenašiel,“ dodal Imrecze. Podľa Šufliarskeho mohlo ísť o postavenie bieleho koňa, počet páchateľov teda nie je v tomto prípade konečný.

Milióny nadhodnotených cédečiek

V druhom prípade, kde figuruje obvinený 56-ročný Ivan K. zo Slovenskej Ľupče, urobili policajti v stredu akciu pod názvom „Iluzionista“. Na bankovom účte zaistili 1,812 milióna eur. „Išlo o prevod práv duševného vlastníctva, teda know-how na spracovanie mastenca, pričom vzťah bol postavený na fikcii,“ ozrejmil Imrecze.

Tretí prípad je najčerstvejší. Viac ako 70 policajtov sa vo štvrtok zapojilo do akcie „Gróf“. V niekoľkých okresoch západného Slovenska vykonali osem domových prehliadok, boli aj v dvoch advokátskych kanceláriách. Obvinili päť ľudí. Pre troch žiada prokurátor väzbu, jeden je na úteku a vyhlásili po ňom pátranie. Skupina podľa polície skúsila od štátu získať skoro 800-tisíc eur, išlo o obchody s CD a DVD. „Tovar síce bol, ale nebola podpísaná kúpna zmluva a fakturovaná suma nebola uhradená,“ priblížil Imrecze s tým, že išlo o milióny cédečiek s nadhodnotenou hodnotou. Niektorí z obvinených nie sú pre prokuratúru úplne neznámi. Ako sa vyjadril Šufliarsky, Roderika A. stíhajú pre vydieranie, Mária R. pre lúpež a vraždu a Miroslava K. za vydieranie a podvod.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tibor Gašpar