Jeden z údajných piťovcov chcel von z väzby, súd to zatrhol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kukláči zasahovali u piťovcov
Policajný zásah proti skupine bratislavského podsvetia známej pod menom piťovci sa začal v utorok približne o 4:30 hod. v bratislavskom Lamači. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 28. októbra (WEBNOVINY) – Jeden zo 17 obžalovaných v kauze piťovci sa chcel dostať z väzby na slobodu, súd mu to však nedovolil.

„Špecializovaný trestný súd dnes nevyhovel žiadosti obžalovaného T. K. o prepustenie z väzby,“ oznámila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Ako dodala, súd sa stotožnil s názorom prokurátora, že dôvody väzby naďalej trvajú.

T. K. je vo väzbe z dôvodu preventívnej väzby, obžalovaný je pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pre drogovú trestnú činnosť. Je súčasťou procesu so 17 obžalovanými údajnými členmi piťovcov.

Proces so 17 obžalovanými sa začal na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v auguste. V obžalobe im pripisujú 19 skutkov, vyšetrovací spis obsahuje 21 zväzkov s viac ako sedemtisíc stranami. Prokurátor pripisuje obžalovaným, že najneskôr v roku 2005 založili skupinu piťovci, respektíve v nej pôsobili alebo ju podporovali.

Ich lokálom boli erotické priváty

Tá pôsobila v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. Šéfom skupiny bol Juraj O. alias Piťo a podľa hierarchie niektorí členovia zabezpečovali peniaze z výpalného, predaja drog, iní zas zbrane či výbušné systémy, ďalší robili ochrankárov.

Prostitutka
Foto: SITA/AP Jockel Finck

V marci 2011 po konflikte v predajni kebabov v Stupave niektorí členovia napadli a zbili dvojicu mužov za to, že si dovolili robiť problémy v podniku pod ochranou piťovcov. Za robenie problémov jeden člen skupiny žiadal zaplatenie pokuty päťtisíc eur, čo sa napokon nestalo.

Členovia skupiny si údajne vytypovali erotické priváty a od žien žiadali peniaze za poskytovanie ochrany.

Piťovi údajne strážnik jeho domu zaobstarával marihuanu, mal ju v strážnici pri dome. Aj ďalší členovia skupiny podľa prokuratúry zabezpečovali drogy – kokaín, pervitín a metamfetamín, aby ho ďalej predávali.

Podľa žalobcu na príkaz Juraja O. zariadili ďalší obžalovaní koncom marca 2010 v Trnave výbuch vozidla BMW a rodinného domu Róberta T. Počas tej istej noci údajne podpálili ďalšie auto, ktoré patrilo jeho spolupracovníkovi. Meno Róberta T. figuruje v medializovaných mafiánskych zoznamoch v skupine nazývanej sýkorovci. Nálože aj s rozbuškami podľa vyšetrovateľov zabezpečil Piťo.

Nútili majiteľov platiť výpalné

Vraj chcel, aby všetko zapálili naraz ako značku piťovcov. Podobne skúsili zapáliť aj iné auto. Motívom bola napríklad údajná pokuta za poškodenie dverí v podniku, kde majiteľ platil piťovcom výpalné. Pripisujú im aj zapálenie predajne kebabu, ktorým údajne chceli majiteľov donútiť k plateniu výpalného.

K plateniu výpalného údajne donútili aj majiteľa požičovne náradia. Dvaja členovia údajne podpálili aj prevádzku letného grilu v Hlohovci. Majiteľ potom súhlasil s platením výpalného.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj o.