Štefana Harabina sa výrok psychiatričky hlboko dotkol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stefan harabin
Predseda najvyššieho súdu a súdnej rady Štefan Harabin. Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 30. októbra (WEBNOVINY) – Predseda Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR Štefan Harabin v stredu na Okresnom súde Bratislava IV vypovedal v prípade žaloby za výrok psychiatričky Renáty Papšovej, ktorá bola ošetrujúcou lekárkou dnes už nebohých sudcov Juraja Majchráka (spáchal samovraždu) a Marty Laukovej (mala vážne zdravotné problémy).

Papšová sa zapojila 14. apríla 2012 do verejnej diskusie na podujatí Sudcovia o sudcoch.

„Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé a naša justícia je chorá, ochorel Juraj Majchrák, ochorela JUDr. Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina,“ uviedla vtedy psychiatrička. Výrok je teraz predmetom Harabinovej žaloby.

Chce od psychiatričky vysúdiť 100-tisíc eur a ďalších 200-tisíc od RTVS – Slovenskej televízie, ktorá výrok zaznamenala a odvysielala 28. mája 2012 v relácii Reportéri.

Štefan Harabin v stredu počas výsluchu uviedol, že ho doktorka Papšová obvinila zo smrti dvoch kolegov, čo sa ho hlboko dotklo. „Dotklo sa to môjho osobného života, pracovného života a spoločenského života,“ uviedol predseda najvyššieho súdu a dodal, že dopady, ktoré naňho mal výrok a jeho šírenie v televízii nemožno ani „popísať slovami“.

„Tu som bol obvinený zo smrti dvoch ľudí, dvoch kolegov. Celé Slovensko mohlo zistiť, že pani doktorka Papšová nie ako upratovačka, nie ako murár, nie ako inžinier, nie ako politik, ale ako ošetrujúca lekárka na sedení pred sudcami povedala, že Harabin zapríčinil smrť doktorky Laukovej a doktora Majchráka,“ uviedol v stredu pred súdom Harabin. Predseda najvyššieho súdu ďalej povedal, že z jeho strany nebola voči sudcom žiadna perzekúcia.

S Laukovou sa vraj nikdy nestretol

Súd v stredu vypočul i psychiatričku Papšovú. Tá uviedla, že výrok nepovedala ako skutkové tvrdenie, ale hodnotiaci úsudok, pri ktorom vychádzala z výpovedí pacientov a ich príbuzných.

Spis, súdy
Foto: SITA/Jozef Habočík

„Išlo o hodnotiaci úsudok a vôbec som tým nechcela povedať, že doktora Majchráka zabil, že doktorku Laukovú zabil,“ skonštatovala Papšová.

O sudkyni Laukovej Harabin tvrdí, že ju v živote nevidel, v živote sa s ňou nestretol. Podľa jeho slov sa s jej menom a priezviskom stretol na súdnej rade, keď rozhodovali o odňatí nemocenských dávok Laukovej.

„Ja neviem, či mala problémy s nadriadenými, ako s nimi vychádzala, ako vychádzala so sudcami, so spolupracovníkmi, ja neviem, ja som ju nikdy nestretol, ja ju nepoznám,“ zopakoval Harabin. Podľa psychiatričky Lauková po tom, čo neprepustila istého človeka z väzby, pociťovala na pracovisku zvýšený tlak, mala strach, mala pocit úzkosti a nakoniec urobila to, že podala trestné oznámenie vo veci ovplyvňovania súdu.

Potom ju preložili z trestného úseku na občiansko-právny. Sudkyňa Lauková podľa Papšovej hovorila i o tom, že sa jej mnohí kolegovia zo strachu obrátili chrbtom. „Hovorila o tom, že sa bojí,“ doplnila psychiatrička. Jej strach podľa psychiatričky vyplýval i z obáv, čo sa stane, ak príde o svoju prácu na základe toho, že podala trestné oznámenie a kto ju bude živiť.

Sudca údajne trpel depresiami

O sudcovi Majchrákovi sa Harabin v stredu pred súdom vyjadril, že boli kolegovia, a teda prichádzali často do kontaktu. Podľa neho vychádzali spolu veľmi dobre, aj keď mali rozdielne názory pokiaľ ide o nezávislosť a samostatnosť súdnej moci a odpojenie súdnej moci od tej politickej.

Juraj Majchrák
Foto: SITA/Dušan Hein

Podľa Harabina sa v pracovnej oblasti dotklo Majchráka napríklad to, keď sa vzdal kandidatúry na post predsedu najvyššieho súdu a pri opakovanej voľbe miesto odstúpil Karabínovi. Ten si však v roku 2004, keď sa Majchrákovi skončilo funkčné obdobie podpredsedu najvyššieho súdu, nevybral za svojho zástupcu jeho, ale doktorku Švecovú.

„To bol prvý úder pre doktora Majchráka,“ tvrdí Harabin. Súčasný predseda najvyššieho súdu si však myslí, že by pracovné veci Majchrák zvládol, ak by „nedošlo k rozpadu jeho rodiny“. „Takže ten človek ostal sám so svojími problémami,“ uvádza predseda najvyššieho súdu.

Psychiatrička k osobnému životu Majchráka uviedla, že bol v harmonickom spolužití. Podľa Papšovej Majchrák trpel depresiou. Pod jeho zdravotný stav sa podpísala situácia v práci, hovorí. „Z výpovedí doktora Majchráka a ľudí, ktorí s ním žili v harmonickom spolužití ako lekár konštatujem, že jeho depresívne stavy sa prehlbovali tým, čo sa dialo na najvyššom súde,“ uviedla v stredu psychiatrička.

Podľa nej mal Majchrák s Harabinom viacero rozhovorov o justícii a o tom, ako má najvyšší súd a justícia v SR fungovať. „Bohužiaľ, videl aj zo strany svojich kolegov, že akonáhle sa niekto otvorene postavil s kritikou na adresu slovenskej justície, na adresu najvyššieho súdu alebo pána doktora Harabina, videl, ako sa jeho kolegovia začali báť,“ hovorí Papšová.

Majchrák vraj trpel na Harabinovu šikanu

Strach mali podľa nej zo sankcií a disciplinárnych konaní. Podľa psychiatričky Majchrák vynaložil všetko úsilie, aby sa zo svojej choroby dostal, aby sa mohol vrátiť na najvyšší súd, aby mohol byt opäť trestným sudcom. Počas práceneschopnosti sa Majchrák podľa Papšovej dozvedel, že sa proti nemu vedú tri disciplinárne konania.

„Doktor Majchrák mal možnosť sa zamestnať inde v justícii, ale svoju prácu mal rád, ctil si ju a chcel sa vrátiť tam, odkiaľ musel odísť. Je známa vec, že bol preradený na iný súdny úsek, to znamená, že nemohol vykonávať funkciu trestného sudcu,“ povedala Papšová. Psychiatrička tiež citovala zosnulého Majchráka, ktorého podľa nej traumatizovalo Harabinovo „autoritárske, šikanózne, zastrašujúce konanie“.

Prípad žaloby pre výrok psychiatričky zatiaľ ukončený nie je, sudkyňa okresného súdu v stredu pojednávanie odročila na 29. januára 2014 so začiatkom o 9:00.

Plénum Ústavného súdu SR sa v stredu zaoberalo aj disciplinárnymi konaniami voči Štefanovi Harabinovi, ktoré navrhla exministerka Lucia Žitňanská. Viac sa dočítate TU.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Juraj MajchrákLucia ŽitňanskáRenáta PapšováŠtefan Harabin