Malatinského rezort chce zmenou zákona utajiť zmluvy štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, euro
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 31. októbra (WEBNOVINY) – Infozákon je podľa tretieho sektora v ohrození, právnické združenie VIA IURIS vyzýva na podporu hromadnej pripomienky.

Ako agentúru SITA ďalej v tlačovej správe informovala Miriam Kejzlarová zo združenia, po preštudovaní návrhu zákona o hospodárskej mobilizácii z dielne ministerstva hospodárstva možno konštatovať, že návrh zákona vážne ohrozuje právo občanov na informácie.

Tento zákon totiž závažne mení a okliešťuje aj zákon o slobodnom prístupe k informáciám, a to napriek tomu, že o navrhovaných zmenách sa predtým verejne nediskutovalo. Pripomienkové konanie trvá do pondelka 4. novembra 2013.

„Zmeny, ktoré navrhuje ministerstvo hospodárstva SR, sú obrovským krokom späť. Ministerstvo chce zabrániť občanom, aby sa dostali k informáciám o hospodárení s verejnými financiami. Je to protiústavné obmedzenie práva občanov na informácie,“ upozorňuje právnik spolupracujúci s VIA IURIS Peter Wilfling.

Právo na informácie ohrozuje návrh zákona podľa združenia tým, že ministerstvo chce zaviesť nové vágne a neurčité ustanovenia, na základe ktorých budú môcť úrady subjektívne a svojvoľne utajovať informácie o svojej činnosti.

Utajiť bude možné aj faktúry a objednávky

Utajiť bude možné všetky zmluvy, ktoré uzatvorili pred rokom 2011 štátne orgány, mestá, obce, samosprávne kraje, verejnoprávne inštitúcie, štátne podniky, rozpočtové a príspevkové organizácie a firmy s väčšinovou účasťou štátu alebo samospráv.

Ministri vlády Roberta Fica
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ako združenie dopĺňa, utajiť bude možné ale aj všetky faktúry, objednávky súvisiace so zmluvami. Napokon sa bude dať utajiť hospodárenie firiem, do ktorých štát, obce alebo samosprávne kraje vložili svoj majetok a v ktorých majú väčšinovú účasť.

Ministerstvo navrhuje utajiť všetky zmluvy, faktúry a objednávky uzatvorené od roku 2011, ktoré neboli alebo nie sú povinne zverejňované na internete.

V prípade firiem so stopercentnou účasťou štátu alebo samospráv sú na internete povinne zverejňované iba niektoré mimoriadne zmluvy, ktoré sa netýkajú samotného predmetu činnosti týchto firiem.

Ostatné zmluvy sú verejnosti prístupné na základe žiadosti. Zákon z dielne rezortu hospodárstva by znamenal utajenie všetkých ostatných zmlúv, faktúr, objednávok a s nimi súvisiacich informácií, a teda skoro celého hospodárenia firiem so stopercentnou účasťou štátu, obcí alebo samosprávnych krajov, upozorňuje VIA IURIS.

Nikto sa nepýtal verejnosti

Infozákon je kľúčovým nástrojom občianskej kontroly, ktorý umožňuje občanom a novinárom získavať informácie o činnosti štátnej správy a samosprávy. VIA IURIS upozorňuje, že úrady sa od prijatia zákona v roku 2000 pravidelne snažia právo na informácie obmedziť a zakotviť do infozákona ustanovenia, ktoré by umožňovali svojvoľné a nekontrolovateľné utajovanie informácií o činnosti úradov.

Wilfling dodáva, že napriek tomu, že na ministerstve spravodlivosti sa už dlhý čas pripravuje novela infozákona a diskutuje sa o nej, ministerstvo hospodárstva prišlo so svojím návrhom bez akejkoľvek verejnej diskusie.

„Občania musia byť ostražití, pretože sa dá očakávať, že aj keď príde s novelou infozákona ministerstvo spravodlivosti, minister Borec bude čeliť obrovskému tlaku ostatných ministerstiev a úradov, požadujúcich oklieštenie infozákona,“ upozorňuje Wilfling.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Via Iuris