Most-Híd je členom Európskej ľudovej strany, SMK bola proti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Béla Bugár
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 13. novembra (WEBNOVINY) – Most-Híd sa stal súčasťou Európskej ľudovej strany (EPP) napriek nesúhlasu maďarského FIDESZ-u i slovenskej Strany maďarskej komunity (SMK). Strana Most-Híd sa stala štvrtou slovenskou stranou, ktorá v utorok získala členstvo v Európskej ľudovej strane (EPP).

Proti odporučeniu hlasovať za prijatie Mosta-Híd do EPP sa postavil FIDESZ, SMK a strana Maďarov v Rumunsku. SMK navrhovala, aby sa EPP zaoberala prihláškou Mosta-Híd až po voľbách do Európskeho parlamentu. Proti prijatiu v utorok napokon hlasovali zástupcovia FIDESZ-u a kresťanskí demokrati z Maďarska. SMK tam nemala zástupcu s právom hlasovať.

Vstup podporovali KDH a SDKÚ-DS

V utorok sa pri hlasovaní traja vyslovili proti vstupu Mosta-Híd do EPP a ôsmi sa zdržali hlasovania. Naopak, vstup Mosta-Híd do EPP podporovali KDH a SDKÚ-DS. „Ľutujem, že FIDESZ a SMK sa znížili na takúto úroveň,“ povedal dnes novinárom predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

FIDESZ sa pri odmietaní Mosta-Híd odvolával na list SMK. Ako povedal Bugár, v liste sa písalo, že nie je dobré, ak jedna strana z tej istej krajiny nesúhlasí so vstupom inej strany. Takýto prípad však už nastal, keď strana z Bulharska chcela zablokovať prijatie nového člena z tejto krajiny.

Podľa Bugára SMK odmietaním podpory vstupu Mosta-Híd do Európskej ľudovej strany vstúpila na cestu, ktorá sťaží spoluprácu. „Na druhej strane v týchto voľbách sme sľúbili podporu predsedovi SMK Józsefovi Berényimu a ja svoje slovo nikdy nestiahnem,“ vyhlásil Bugár s tým, že nemôžu zablokovať stranu len preto, že ju považujú za rivala.

Požiadali o členstvo pred rokom

EPP je najsilnejšia frakcia v Európskom parlamente. Združuje 74 strán. Most-Híd o členstvo požiadala pred rokom. Európska ľudová strana je združením strán pravého stredu z krajín EÚ. Od júla 1999 je najsilnejšou politickou skupinou v Európskom parlamente.

Spája strany kresťanských demokratov, konzervatívcov a ďalšie hlavné politické prúdy stredu a pravicového stredu. Členskými stranami EPP sú zo Slovenska KDH, SDKÚ-DS a Strana maďarskej komunity.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla Bugár
Firmy a inštitúcie EPP Európska ľudová stranaMost-Híd