Stovky tisíc Európanov podporilo lepší život dojníc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Krava, zviera
Foto: Archívne foto SITA/AP

BRATISLAVA 16. novembra (WEBNOVINY) – Pod iniciatívu za lepšie podmienky pre život dojníc a za prijatie welfare legislatívy, ktorá zabezpečí lepšiu úroveň ich zdravia a pohody, sa podpísalo 293-tisíc Európanov. Agentúru SITA o tom informovala Silvia Čaňová, ktorá je zodpovedná za kampaň Happy Cows na Slovensku. Koalícia, ktorá lepší život dojníc presadzuje, odovzdala 23. októbra petíciu do rúk zástupcom Európskej komisie.

Gigantická grafika

So zástupcami komisie sa partnerské organizácie tiež stretli, aby prerokovali možnosti zlepšenia zdravia a pohody dojníc. Na počesť petície vznikla aj gigantická 12-metrová grafika, ktorá bola vytvorená z podpisov v prvej etape kampane. „Toto umelecké dielo je vystavené na námestí Place du Luxembourg pred Európskym parlamentom v Bruseli,“ poznamenala Čaňová.

Organizácia Sloboda zvierat od apríla vyzývala Slovákov, aby podpísali petíciu za lepšiu úroveň zdravia a pohody dojníc. Organizácia sa tak pridala k medzinárodnej kampani pod názvom Happy cows, v rámci ktorej požiadali v otvorenom liste eurokomisára pre zdravie Tonia Borga, aby podnikol v tejto súvislosti určité kroky. V petícii jej autori žiadali pre kravy kvalitnú stravu, dobré ustajnenie, dobré zdravie, ako aj adekvátne správanie sa ľudí k nim.

Úroveň zdravia a pohody zvierat je v krajinách Európskej únie veľmi rozdielna. „Chceme, aby zdravú stravu a čerstvú vodu, ako aj prirodzený pohyb a pastvu na zelenej lúke, ako sa na kravy patrí, mali všetky európske kravy,“ uviedla Sloboda zvierat s tým, že na to potrebuje pomoc ľudí.

Zdravie a pohoda

Krava
Foto: SITA/AP

V krajinách Európskej únie chýba podľa inšpektorov legislatíva, ktorá by zaručovala dojniciam zdravie a pohodu. Európska únia sa však v článku 13 Dohody o fungovaní EÚ zaviazala venovať zdraviu a pohode zvierat pozornosť.

„Pri formulácii a presadzovaní politík jednotlivých štátov EÚ je únia povinná venovať plnú pozornosť požiadavkám na zdravie a pohodu zvierat“. Zo správy EÚ z roku 2012 však vyplýva, že úroveň zdravia a pohody dojníc sa v krajinách únie veľmi líši.

Niektoré členské štáty prijali vlastné zákony, ktoré ustanovujú štandardy zaobchádzania so zvieratami, pričom vo väčšine krajín takáto legislatíva vôbec neexistuje. A rovnako ani na úrovni Európskej únie. „Toto legislatívne vákuum dáva obrovský priestor pre zlé zaobchádzanie so zvieratami a väčšina z európskych dojníc trpí nedostatočnou starostlivosťou a vážnymi zdravotnými problémami,“ uviedla Sloboda zvierat. Preto je podľa inšpektorov nevyhnutné prijať legislatívu, ktorá bude záväzná pre všetkých členov únie a prinesie dojniciam lepší život.

Chov len pre mlieko

Na svete žije približne 250 miliónov kráv, ktoré chovajú len pre mlieko. Najväčším producentom mlieka je Európska únia, ktorá má 23 miliónov kráv a USA s 10 miliónmi kráv. Za posledných 50 rokov sa produkcia mliečnych fariem dramaticky zintenzívnila.

S cieľom dostať z dojníc maximum bolo vyšľachtené holštajnsko-frízske plemeno, ktoré je najvyužívanejším v Európe a USA. Denne je schopné vyprodukovať 18 litrov mlieka. Produkcia sa tak za 40 rokov viac ako zdvojnásobila.

Po troch rokoch končia dojnice na bitúnku. Záťaž, ktorú na ne kladú požiadavky mliečneho priemyslu, by mala byť aspoň čiastočne kompenzovaná kvalitnou starostlivosťou. Opak je však pravdou. „Veľký počet dojníc trpí v EÚ neadekvátnou starostlivosťou. Výsledkom obrovských nárokov a zlej starostlivosti sú totálna vyčerpanosť zvierat, nízky priemerný vek a choroby, ako sú ochorenia kĺbov, krívanie, zápal mliečnych žliaz či neplodnosť,“ konštatovala Sloboda zvierat.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Sloboda zvierat