Vražda v Moste pri Bratislave, matka chlapca na súde plakala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Spis, súdy
Foto: SITA/Jozef Habočík

BRATISLAVA 3. októbra (WEBNOVINY) – Slzy zaliali matku zastreleného 10-ročného Riška, keď si pred súdom spomenula na dvojnásobnú vraždu v Moste pri Bratislave v roku 2004, pri ktorej stratila syna.

„Prešlo už veľa času, stále som sa s tým nevedela vyrovnať,“ povedala užialená matka súdu. Ten potom prečítal jej výpoveď, ktorú povedala policajtom.

Pred bratislavským súdom v pondelok vypovedal aj jej bývalý manžel expolicajt Juraj G., ktorý mal údajne byť pôvodnou obeťou streľby – napokon zahynul jeho syn a družka. Rodičia zabitého chlapca v pondelok svedčili v kauze dvoch nových obžalovaných v tomto prípade – Radoslava M. a Róberta B.

Ďalším svedkom, ktorý v pondelok na súde hovoril, bol súčasný manžel matky zabitého chlapca. Ten sa nejaký čas po streľbe stretol s mužom, ktorého zadržali kukláči spolu s expolicajtom Jurajom G. Tento muž manželovi matky zabitého chlapca povedal, že Juraj G. krátko po streľbe s niekým telefonoval a počul ho, ako do telefónu hovorí, že mu zabili syna.

Družke a chlapcovi osud neprial

V osudný podvečer sa bol Juraj G. najesť so synom z prvého manželstva a družkou. Počas dňa mu vraj volal Karol Mello, ktorý najprv v kauze figuroval ako obžalovaný z vraždy, pričom teraz prokuratúra objednávku pripisuje aj Radoslavovi M.

Zbran
Foto: SITA

Svedok Juraj G. v pondelok povedal, že Karol Mello spomenul v telefonáte nejaké súčiastky, ktoré potreboval a čaká ho pred domom. Juraj G. však stretnutie s Karolom Mellom odmietol. Počas cesty z večere sa Jurajovi G. zdalo, že Karol Mello bol v protiidúcom aute.

Svedkov syn chcel ísť k svojej rodine, aby sa mohol hrať so svojím psíkom. Družka Juraja G. si zobrala jeho auto, aby chlapca odviezla, hoci jej Juraj G. podľa vlastných slov povedal, aby išla svojím. Voľba auta sa stala mladej žene aj chlapčekovi osudná – strelci ich v aute rozstrieľali.

Juraj G. pred súdom potvrdil, že sa pozná s jedným z nových obžalovaných Radoslavom M. – je to jeho bývalý spoločník. „Mali sme dobré vzťahy,“ dodal. Spolu s obžalovaným mali tri herne v Nitre, spoznali sa cez jeho brata.

V prípade figuruje Mello

Podnikanie im išlo, ale Jurajovi G. niekto spôsobil priestrel pľúc, tak sa rozhodol predať podiel a skúsiť niečo iné. Nevie, kto od neho podiel kúpil, riešil to právnik, na ktorého bol podiel oficiálne napísaný. Jurajovi G. vyplatil peniaze za podiel – asi tri milióny slovenských korún – Karol Mello.

Karol Mello
Foto: sanpedrosun.com

Juraj G. nevedel pred súdom uviesť konkrétny dôvod, prečo by sa ho mohol chcieť bývalý spoločník zbaviť. „Veľa vecí som vedel, ale či bol dôvod ten, alebo niečo iné … Niekoho urazíte, alebo niečo viete …. neviem, čo bol dôvod,“ uvažoval nahlas pred súdom.

Pôvodne orgány činné v trestnom konaní označili v tomto prípade ako objednávateľa vraždy Karola M., ktorý je v Belize. Na súde už dlhšie pokračuje proces s Karolom Mellom súdeným v neprítomnosti, a trojicou Branislav A., Nikola P. a Ján B., ktorí sa údajne priamo podieľali na vražde.

Prokuratúra však podala 15. apríla tohto roku novú obžalobu, tentoraz na Radoslava M. a Róberta B. Navrhovala aj spojenie prípadov, čo sa doteraz nestalo. Týchto dvoch nevzal okresný súd do väzby preto, že v ich prípade vypovedal ako svedok aj obžalovaný z prvej kauzy, čo podľa súdu nie je zákonné. Prokuratúra proti rozhodnutiu podala sťažnosť, ale na krajskom súde neuspela.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Branislav A.Karol Mello