Čaplovič chce pre školstvo milióny navyše, Kažimír nesúhlasí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 22. novembra (WEBNOVINY) – Minister školstva a financií stále nevyriešili otázku zvyšovania peňazí do školstva na nadchádzajúce tri roky. Minister Dušan Čaplovič v správe o stave školstva sľubuje, že každoročne, a to v roku 2014, 2015 a 2016 pôjde do školstva o 130 miliónov eur viac.

Ministerstvo financií ale k správe vznieslo zásadnú pripomienku, v ktorej rezort nesúhlasí s úlohou pre ministra financií vyčleniť v rokoch 2014 až 2016 nárast prostriedkov do školstva každý rok o 130 miliónov. „Nie je vypracovaná doložka vybraných vplyvov a nie sú známe celkové vplyvy vyplývajúce z predloženého materiálu, preto nesúhlasím s úlohou uloženou v návrhu uznesenia vlády SR podpredsedovi vlády a ministrovi financií,“ píše sa v zásadnej pripomienke rezortu financií. Čaplovič tvrdí, že problém spočíva v tom, koľko peňazí pôjde v rámci zvyšovania financií do školstva z národných zdrojov a koľko z európskych.

Minister Kažimír je preč

Minister školstva už skôr vyhlásil, že peniaze má pre budúci rok kryté. O rokoch 2015 a 2016 chce ešte hovoriť s ministrom financií Petrom Kažimírom. „Musíme si veci vyjasniť, pán minister je teraz preč, po jeho návrate budú tieto veci dotiahnuté,“ uviedol vo štvrtok minister školstva, ktorý vystúpil na rade školských odborov.

O novej verzii správy ministerstva školstva vláda stále nerokovala. K jej vypracovaniu zaviazal ministra parlament po minuloročných protestoch učiteľov. Prebiehala k nej i verejná diskusia, ktorá sa skončila 30. júna. Po zapracovaní pripomienok verejnosti do pôvodného znenia materiálu vzniklo nové znenie správy. To zverejnili v septembri, do 30. septembra sa mala dostať na rokovanie vlády. Zatiaľ sa tak nestalo. „Správa, ktorá je pripravená, pôjde do vlády vtedy, keď bude mať jasne zadefinované, že tie peniaze tam budú,“ uviedol vo štvrtok minister.

Správa o stave školstva je bez peňazí slohovou úlohou

Správa o stave školstva hovorí o tom, že pre základné a stredné školy má ísť medziročne viac o 110 miliónov eur a pre vysoké školy o 20 miliónov, tieto peniaze však zahŕňajú domáce zdroje, ale aj eurofondy. Problémom podľa Čaploviča teda pri rokovaniach s rezortom financií je definovanie toho, koľko peňazí pôjde v rámci zvyšovania financií do školstva z národných zdrojov a koľko z európskych.

„Pokiaľ správa o stave školstva nebude finančne krytá, možno ju považovať za slohovú úlohu,“ uviedol vo štvrtok po rokovaní rady školských odborov predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek. Ak vláda či parlament neprijmú správu s takými záväzkami, ktoré sľubuje Čaplovič, odborári budú rokovať o ich ďalšom postupe. Ondek nevylúčil ani ďalšie štrajky. Odborári ale predpokladajú, že sa záväzok naplní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dušan ČaplovičPavel ondekPeter Kažimír
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR