Slovensko ohrozuje búrlivý vietor, sneženie a snehové jazyky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Do Nemecka sa vrátila zima
Obyvateľov a návštevníkov Hamburgu prekvapilo v sobotu chladné počasie a husté sneženie. Po relatívne teplých dňoch, tak mesto opäť pokryla biela perina. Foto: SITA/AP Photo/dpa, Bodo Marks

BRATISLAVA 25. novembra (WEBNOVINY) – Za studeným frontom prúdi na Slovensko od severu chladný, pôvodom arktický vzduch. Meteorológovia vydali na pondelok tri výstrahy, jedna z nich je druhostupňová. Varujú pred búrilivým vetrom, snežením a snehovými jazykami.

Slováci sa v pondelok musia pripraviť na prvý sneh. Snehové prehánky hlásia najmä na severe krajiny, kde bude snežiť aj trvalejšie. Na ostatnom území zasneží iba miestami. Juh stredného a východného Slovenska dopoludnia zasiahnu ešte kvapalné zrážky.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu I. stupňa pred snežením. Platí do 18:00 pre okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja.

Meteorológovia očakávajú do sedem centimetrov nového snehu, čo predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava a pohyb osôb. „Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ informuje portál SHMÚ.

Bez názvu
Foto: SITA

Situáciu najmä na cestách môžu skomplikovať snehové jazyky a záveje, pred ktorými SHMÚ varuje prvostupňovou výstrahou v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Platí do 18-tej hodiny.

Bez názvu
Foto: SITA

Krajinu ohrozuje aj búrlivý vietor, ktorý dosahuje rýchlosť 90 až 108 kilometrov za hodinu. Výstraha II. stupňa pred silným vetrom platí pre okresy Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického, Prešovského a Žilinského kraja do 18:00.

Pre Bratislavský, Nitrinsky a Trnavský kraj platí pred vetrom, ktorý sa územím pohybuje do 83 kilometrov za hodinu, výstraha I. stupňa,

Bez názvu
Foto: SITA

V ostatných oblasitach zafúka vietor severných smerov s rýchlosťou 20 až 35 kilometrov za hodinu, v nárazoch dosiahne miestami okolo 70 kilometrov za hodinu. Na horách hrozí aj víchrica.

Najvyššia denná teplota dosiahne 0 až 5 stupňov Celzia, na Kysuciach, Orave, Turci, Liptove a na Spiši okolo -2 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 metrov klesne na -10 stupňov.

Bez názvu
Foto: SITA

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje aj v utorok 26. novembra pred snehovými jazykmi a závejmi. Pred ich tvorbou platí výstraha prvého stupňa v Banskobystrickom, Prešovskom a v Žilinskom kraji. Výstraha platí od 3:00 do 18:00. Vodiči musia byť na cestách ostražití.

Informácie pochádzajú zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav