V Tatrách sneží a fúka silný vietor, hrozba lavín stúpa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lavina vrtulnik hory sneh
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 25. novembra (WEBNOVINY) – V pondelok ráno bolo na horách zamračené, hmlisté počasie a takmer všade so snežením, na severnej strane Tatier silným.

Prudko sa ochladilo, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -14 do -3°C. Fúkal silný severozápadný vietor, vo vysokých polohách až víchrica s rýchlosťou do 80 kilometrov za hodinu, v nárazoch miestami až 110 kilometrov za hodinu.

Za uplynulých 24 hodín pripadlo od 3 do 15 cm nového snehu, na severnej strane Tatier (najmä v Poľsku) pripadlo 25 až 40 centimetrov. Nový sneh je vplyvom veľmi silného vetra previevaný z horných partií na záveterné južné, juhovýchodné a východné svahy, kde je ukladaný vo forme snehových dosiek a vankúšov. Tie sú značne nestabilné.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých, Belianskych a Západných Tatier sa pre silné sneženie a vetra vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, to znamená 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Týka sa to najmä svahov s hladkým, trávnatým podkladom a na miestach, kde je nafúkané väčšie množstvo nového snehu. Uvoľnenie lavín je možné pri dodatočnom zaťažení na veľmi strmých svahoch. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj spontánne snehové splazy a menšie lavíny.

Situácia na severnej strane Tatier, najmä v poľskej časti, je horšia, v dolinách pripadlo 20 až 45 cm nového snehu, preto tu trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Viac info TU. Lavínové nebezpečenstvo pri pretrvávajúcom snežení má stúpajúcu tendenciu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať