Sloboda zvierat podala trestné oznámenia za utýranie psov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pes
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

BRATISLAVA 27. novembra (WEBNOVINY) – Organizácia Sloboda zvierat riešila cez víkend dva prípady utýrania psov, v oboch prípadoch podala na majiteľov trestné oznámenie za týranie a utýranie zvieraťa.

Ako ďalej agentúru SITA informovala Silvia Čaňová z organizácie, jeden prípad riešili v Hornej Súči v okrese Trenčín, druhý v Oščadnici v okrese Čadca.

Jeden pes zahynul počas záchrannej akcie na následky dlhodobej podvýživy, ktorú mu spôsobila jeho majiteľka.

Druhé zviera Sloboda zvierat previezla v kritickom stave do Bratislavy na veterinárnu kliniku, kde mu pre dlhodobú podvýživu zlyhali vnútorné orgány a takisto uhynul. Prípady odovzdala Sloboda zvierat polícii a informuje o nich aj starostov oboch obcí a príslušné Regionálne veterinárne a potravinové správy (RVPS).

Prvý prípad z Hornej Súče ohlásil Slobode zvierat anonym. Išlo o troch psov a jedno šteňa, u ktorých bola podľa oznamovateľa vážne zanedbaná starostlivosť. Inšpektorky Slobody zvierat našli čiernu sučku na reťazi, vlčiaka zavretého v koterci a ďalšia sučka a šteňa pobehovali voľne.

Sučka nevedela ani chodiť

Suška priviazaná na reťazi a vlčiak boli vo veľmi zlom stave. Všetky psy previezli do Bratislavy, no vlčiak transport neprežil. Druhý prípad sa stal v obci Oščadnica. Inšpektorke Slobody zvierat Márii Sliackej telefonoval muž z Oščadnice, že na pozemku jedného z domov sa nachádza pes, ktorý umiera.

Pes utulok sloboda zvierat
Foto: SITA/Dušan Hein

Príbuzná oznamovateľa, ktorá je majiteľkou psíka, odcestovala za prácou do Čiech a psa po dohode zverila do opatery svojej sestre. Zviera nevládalo chodiť a bolo veľmi podvyživené. Sučku Sloboda zvierat previezla do Bratislavy, kde však uhynula.

Podľa inšpektorky Márie Sliackej ide o obzvlášť závažný a úmyselný čin. „Majitelia zvierat si musia uvedomiť, že zanedbať ho, riadne sa oň nestarať alebo ho vyhodiť na ulicu či do lesa, sú všetko trestné činy,“ poznamenala pre agentúru SITA.

Ak ide podľa nej o prípady, ako sú tieto, a nejde pri nich o neúmyselné zanedbanie starostlivosti o zviera, malo by to byť zohľadnené aj vo výške trestu, ktorým môže byť aj odňatie slobody. Ako ďalej uviedla predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová, týranie zvierat nie je ojedinelý jav.

„Čoraz častejšie sa stretávame s prípadmi, ktoré sú dôsledkom nesprávnej starostlivosti o zvieratá, ale o vedomé týranie. Trestné pritom nie je len samotné týranie, ale aj neohlásenie týrania alebo podozrenia z neho, pokiaľ je človek jeho svedkom,“ informovala.

Najčastejšia je podvýživa zvierat

Zároveň dodala, že inšpektori organizácie prešetrujú najmä podnety ľudí, ktorí upozorňujú na nevhodnú alebo zanedbanú starostlivosť a týranie spoločenských, hospodárskych a divožijúcich zvierat. V spolupráci s orgánmi štátnej správy (inšpektori RVPS, polícia) sa snažia napraviť situáciu.

útulok
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Najčastejšie podnety upozorňujú na podvyživené zvieratá bez vody, bez prístrešku, zvieratá v stiesnenom koterci alebo permanentne uviazané na krátkej reťazi bez možnosti akéhokoľvek voľného pohybu. Častým podnetom je podľa inšpektorky pre stredné Slovensko Márie Sliackej aj neposkytnutie potrebnej lekárskej starostlivosti alebo zákroku v prípade ochorenia a zranenia.

Len v stredoslovenskom regióne riešili inšpektori Slobody zvierat vlani 485 nahlásených prípadov, z čoho 330 bolo opodstatnených, 159 zvierat majiteľom odobrali. V súvislosti s týraním podali tri trestné oznámenia.

„Vyzývame ľudí, aby boli bdelí a prípady zlého zaobchádzania a týrania zvierat hlásili inšpektorom veterinárnych správ alebo inšpektorom Slobody zvierat. Len v spolupráci s verejnosťou a vďaka jej angažovanosti je záchrana zvierat a potrestanie páchateľov takýchto otrasných činov možná,“ uzavrela pre agentúru SITA predsedníčka Slobody zvierat Pavla

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Sloboda zvierat