Zlúčenie tajných služieb stojí štát viac peňazí, tvrdí Galko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Euro, peniaze_euro
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 29. novembra (WEBNOVINY) – Rozpočet Vojenského spravodajstva na budúci rok sa namiesto plánovanej úspory o 19 percent zvýši o 15 percent. „Ministra obrany Martina Glváča dobehla vlastná lož a pokus o lacné PR,“ povedal v piatok novinárom poslanec Národnej rady SR za SaS Ľubomír Galko.

Exminister obrany pripomenul, že o úspore 19 percent na rok 2014, ktoré prinesie zlúčenie vojenských spravodajských služieb, hovoril Glváč ešte minulý december. Galko rovnako zdôraznil, že v tomto roku išiel rozpočet zlúčenej vojenskej tajnej služby oproti pôvodne rozpočtovým financiám hore až o 30 percent. „Inde sa vojakom vzalo, Glváčovým tajným, podozrivým z tunelovania, sa pridalo,“ poznamenal Galko.

Viac peňazí pre tajnú službu, ktorej vedúci funkcionári sú podozriví z jej tunelovania, považuje Galko za to isté, „ako keby ste pedofilom dali na noc strážiť dieťa“.

Galko chce podrobnejší rozpis rozpočtu VSS

Poslanec za SaS na parlamentnom výbore na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva navrhol, aby minister obrany do dvoch týždňov predložil členom výboru podrobnejší rozpis rozpočtu Vojenského spravodajstva, aby bolo aspoň trochu jasné, kam sa dali milióny eur predstavujúce tohtoročné mimoriadne tretinové navýšenie rozpočtu.

Na budúci rok predloží Galko do parlamentu návrh zákona, podľa ktorého by sa rozpočet Vojenského spravodajstva zverejňoval, rovnako, ako sa dnes, respektíve roky, zverejňuje rozpočet Slovenskej informačnej služby (SIS). Teraz je totiž suma, ktorú dostane na svoje fungovanie Vojenské spravodajstvo, neznáma. Podľa skôr zverejnených medializovaných informácií ročne by mohlo ísť asi o 25 miliónov eur.

Zlúčenie prinieslo úspory

Poslanec za SDKÚ-DS a predseda výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor vo štvrtok konštatoval, že zlúčenie vojenských spravodajských služieb prinieslo finančné úspory. Zlúčenie podľa neho prinieslo znižovanie nákladov na činnosti, ktoré priamo nesúvisia so spravodajskou činnosťou, ale podpornou. „Je nádej, že po prvom roku fungovania budeme môcť povedať, že to bola dobrá myšlienka a proces je efektívnejší,“ povedal Fedor.

Vojenské spravodajstvo vzniklo 1. januára 2013 spojením dvoch agentúr – Vojenskej spravodajskej služby (VSS – rozviedka) a Vojenského obranného spravodajstva (VOS – kontrarozviedka). Zlúčenie oboch tajných služieb do jednej v roku 2012 schválil parlament. Zlúčeniu predchádzala kauza odpočúvania Vojenským obranným spravodajstvom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoMartin FedorMartin Glváč
Firmy a inštitúcie Vojenské spravodajské službyVSS Vojenská spravodajská služba