Sneh spôsobil problémy doprave, zapríčinil množstvo nehôd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
D1 medzi Popradom a Jánovcami odstavili
Dopravná situácia na ceste medzi Jánovcami a Popradom v obci Hozelec. Hozelec, 6. december 2013. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

BRATISLAVA 6. decembra (WEBNOVINY) – Počasie v noci začalo na viacerých cestných úsekoch komplikovať dopravu, problémy mali najmä kamióny. Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú však zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, okrem D1 Liptovský Hrádok – Štrba a Bôrik – Jánovce, kde je vrstva kašovitého snehu do 1 cm a R3 Trstená – Tvrdošín, kde je vrstva kašovitého snehu do 2 cm, informuje Slovenská správa ciest.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na západnom Slovensku je prevažne vlhký až mokrý, inde zväčša pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu hrúbky do 3 cm, miestami až do 10 cm.

Obrazom: Sneh skomplikoval dopravu pod Tatrami

D1 medzi Popradom a Jánovcami odstavili
Dopravná situácia na ceste medzi Jánovcami a Kežmarkom pri obci Vrbov. Vrbov, 6. december 2013. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

D1 medzi Popradom a Jánovcami odstavili
Uzavretá D1 smer Poprad, medzi Jánovcami a Popradom. Jánovce, 6. december 2013. Foto: SITA/Radoslav Maťaš
D1 medzi Popradom a Jánovcami odstavili
Uzavretá D1 smer Poprad, medzi Jánovcami a Popradom. Jánovce, 6. december 2013. Foto: SITA/Radoslav Maťaš
D1 medzi Popradom a Jánovcami odstavili
Uzávera diaľnice D1 medzi Jánovcami a Popradom pri obci Jánovce. Jánovce, 6. december 2013. Foto: SITA/Radoslav Maťaš
D1 medzi Popradom a Jánovcami odstavili
Dopravná situácia na ceste medzi Jánovcami a Popradom v obci Hôrka. Hôrka, 6. december 2013. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

Už polhodinu po polnoci polícia pre husté sneženie uzavrela pre nákladnú dopravu nad 10 metrov horský priechod Donovaly. Po necelej hodine už neboli pre kamióny prejazdné ani horské priechody Kremnické Bane a Veľké Pole, aj tam to spôsobilo husté sneženie.

Všetky horské priechody sú už zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu v hrúbke do 3 cm, horské priechody Huty, Besník a Čertovica až do 5 cm. Iba horské priechody Pezinská Baba, Biela Hora, Havran, Skýcov, Dargov, Ďurďošík, Pusté Pole a Branisko majú povrch vozoviek mokrý. Horský priechod Čertovica pre všetku dopravu zjazdný len so snehovými reťazami.

Hromadná havária zablokovala diaľnicu

Popradskí hasiči od rána zasahovali pri viacerých menších i väčších dopravných nehodách spôsobených nepriaznivým počasím. Od rána absolvovali popradskí hasiči desať výjazdov, prevažne k dopravným nehodám. „Bolo to v celom okrese, v Poprade-Kvetnici, Novej Lesnej, Vikartovciach, na diaľnici D1,“ priblížil situáciu operačný dôstojník Pavol Legát z Hasičského a záchranného zboru v Poprade.

Najväčšia dopravná nehoda sa stala na diaľnici D1 medzi Popradom a Jánovcami. Diaľnicu D1 v úseku Poprad – Jánovce sprejazdnili, rýchlosť však obmedzili na 80 km/hod. Ako informovalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, diaľnica bola nezjazdná pre nepriaznivé poveternostné podmienky a obchádzková trasa viedla po ceste I/18 Poprad – Jánovce. Na diaľnici medzi Popradom a Jánovcami sa v piatok ráno zrazilo šesť áut.

Cestu z Popradu na Veľký Slavkov uzatvorili pre poveternostné podmienky v obidvoch jazdných pruhoch. Cestu v obidvoch smeroch uzavreli aj v smere od Popradu na Spišské Bystré. Informovalo o tom operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Znížená, až takmer nulová viditeľnosť, je na viacerých úsekoch ciest pod Tatrami. Polícia preto vyzýva vodičov k opatrnosti. Problémy na cestách pod Tatrami nie sú len v okrese Poprad. Podľa polície sú problémy aj na ceste medzi Vrbovom a Kežmarkom, Vrbovom a Huncovcami. Medzi Spišskou Belou a Kežmarkom havarovali tri autá. Problémy sú aj na cestách v okrese Stará Ľubovňa. Najhoršia je situácia medzi Starou Ľubovňou a obcou Hniezdne. Keďže v oblasti stále sneží a fúka silný vietor, situácia sa každú chvíľu mení.

Na D1 v tuneli Bôrik bude v čase od 13.00 do 17.00 v oboch tunelových rúrach obmedzená rýchlosť na 60 km/h. Dôvodom zníženia prejazdovej rýchlosti v tunelových rúrach je silné sneženie, nízka viditeľnosť a klzká vozovka.

Skrížený kamión

D1 medzi Popradom a Jánovcami odstavili
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

Ďalšie problémy polícia avizovala nadránom z cesty 1/64 z Nitrianskeho Pravna smerom na Kľak. Na tomto úseku sa o 5:45 za Kľačnom v stúpaní skrížil maďarský kamión, ktorý sa oprel o zvodidlá. Vozidlo zablokovalo jeden jazdný pruh, na ceste je ujazdený sneh.

Polícia upozorňuje vodičov v Prešovskom okrese, že Chmeľovský kopec, cez ktorý vedie cesta 1/73, je pre šmýkajúce sa kamióny ťažko prejazdný. Na vozovke je kašovitý sneh a šmýka sa. Podobne celkom neprejazdný je úsek cesty 1/73 cez Štiavnicky kopec, ktorý je medzi Svidníkom a Giraltovcami. Spôsobili to šmýkajúce sa kamióny, cestári sa snažia situáciu zlepšiť.

V Prešovskom kraji už evidujú niekoľko dopravných nehôd. Jedna sa stala aj v Prešove na Rusínskej ulici. Cesta III. triedy medzi obcami Víťaz a Široké je neprejazdná pre haváriu niekoľkých vozidiel a kamióna, ďalšia nehoda je pred obcou Tuhrina. Policajti z Prešovského kraja upozorňujú na skrížený kamión na ceste I/18 medzi Strážskym a Vranovom. Premávku regulujú v jednom jazdnom pruhu, vytvárajú sa tam kolóny.

Silný nárazový vietor a sneženie komplikujú dopravu v novozámockom okrese aj v Topoľčanoch. V meste museli hasiči odstraňovať spadnuté stromy. Cestu I/64 zo Šurian smerom na odbočku Lipová v okrese Nové Zámky sprejazdnili. Uzatvorená bola od 12:40. Pre silný nárazový vietor sa tu skrížil kamión. Informoval o tom Ľubomír Krajčír z Operačného strediska policajného zboru v Nitre.

Zo strechy budovy na námestí v Šahách strhol vietor plech. Hovorca nitrianskych hasičov Viliam Pánsky upozornil, že konáre a spadnuté stromy hasiči odstraňujú už od rána. Najviac zásahov bolo v Zlatomoravskom okrese okolo 4:00 a počas dňa sa mali výjazdy do Levíc, Šurian a Nových Zámkov. Zasahovali aj v obciach Preseňany nad Ipľom a Horša, kde odstraňovali spadnuté stromy.

Hasiči mali rušno

D1 medzi Popradom a Jánovcami odstavili
Foto: SITA/Radoslav Maťaš

Od pol šiestej ráno hasiči zo stanice v Moldave nad Bodvou pomáhajú vodičom na ceste medzi Jasovom a Popročom v okrese Košice-okolie. Ako ráno informoval dôstojník operačného strediska Radovan Blaškovan, postupne tu na zasneženej a klzkej ceste havarovali tri osobné autá. Našťastie nikto nebol vážne zranený. Na mieste zasahovala aj polícia a cestári z moldavského strediska Správy ciest Košického kraja.

Cestu I/64 zo Šurian na odbočku Lipová v okrese Nové Zámky o 12:40 uzavreli. Skrížil sa tu kamión, dôvodom bol silný nárazový vietor. Ako informoval Ľubomír Krajčír z Operačného strediska policajného zboru v Nitre, dopravu odklonili z Nitry na Lipovú, od Nových Zámkov v križovatke pri Strednej poľnohospodárskej škole Šurany na smer Palárikovo a na Šurany.

Cesta R1 pri Novej Bani (okres Žarnovica) je opäť plne prejazdná bez obmedzenia. Informovalo o tom operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici. Na rýchlostnej ceste R1 za Novou Baňou v smere na Nitru mal dnes o 0:45 nehodu kamión, pravdepodobne narazil do zvodidiel. Na tomto úseku bol neprejazdný jeden jazdný pruh.

Cesta I/64 v obci Nedožery-Brezany (okres Prievidza) je opäť prejazdná. Polícia už odstránila dopravnú nehodu dvoch vozidiel, ktorá si vyžiadala jedno ľahké zranenie. Informovalo o tom operačné stredisko trenčianskych policajtov.

Pre vozidlá dlhšie ako 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom. Na ceste III/18147 Štrba – Šuňava (cez Chotár) sa v dôsledku silného vetra tvoria snehové jazyky. V okrese Námestovo je silný nárazový vietor následkom ktorého sa tvoria na cestách snehové jazyky.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať