Minister Glváč zrušil návštevu slovenských vojakov v Bosne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bosna vojak
Minister Glváč má na programe aj neformálnu diskusiu s vojakmi. Foto: SITA/Lukáš Macek

BRATISLAVA 16. decembra (SITA) – Slovenských vojakov pôsobiacich v Bosne a Hercegovine dnes minister obrany Martin Glváč nenavštívi. Plánovanú cestu zrušili pre nepriaznivé letové podmienky, na letisku v Sarajeve bola hmla, ktorá od rána neustupovala.

Kapitán vládneho špeciálu tieto dôvody oznámil delegácii a novinárom ešte na bratislavskom letisku. Minister Glváč mal v pondelok v pláne jednodňovú návštevu slovenského kontingentu v operácii EUFOR-ALTHEA.

V Sarajeve sa mal stretnúť s veliteľom misie EUFOR Dieterom Heideckerom. Na programe bola aj diskusia ministra s vojakmi a tiež návšteva Tunela nádeje (Tunnel of Hope), ktorý vybudovali počas vojny na zásobovanie Srbmi obsadenej časti Sarajeva.

Spolu 14 LOT tímov

Naši vojaci pôsobia v operácii EUFOR-ALTHEA na základe mandátu Národnej rady SR z decembra 2004. Slovensko je od 1. septembra 2012 vedúcou krajinou v koordinačnom centre, ktoré zastrešuje všetky styčné a pozorovacie tímy (LOT tímy) v Bosne a Hercegovine. LOT tímy zabezpečujú styk medzi misiou EUFOR s predstaviteľmi miestnej samosprávy, mimovládnymi organizáciami a štruktúrami medzinárodných organizácií v priestore operácie.

Cieľom je zaručiť adekvátnu reakciu Európskej únie na prípadné zmeny bezpečnostnej situácie. Koordinačné centrum riadi spolu 14 LOT tímov. Pod velením Slovenska je Rakúsko, Turecko, Poľsko, Rumunsko a Švajčiarsko, spolu 144 osôb.

V operácii je aj žena

Od roku 2011 majú naši vojaci na starosti tri LOT tímy, a to v Novom Sarajeve, Foči a Višegrade. V každom je osem vojakov. V koordinačnom centre je sedem príslušníkov slovenskej armády a vo veliteľstve NATO v Sarajeve pôsobí jeden slovenský dôstojník.

V súčasnosti je v operácii 36 príslušníkov Ozbrojených síl SR, z toho jedna žena. Naši vojaci tiež školia deti a mládež v oblasti mínovej bezpečnosti. Tento rok vyškolili slovenské tímy viac ako šesťtisíc detí. V Bosne a Hercegovine bolo v operácii EUFOR-ALTHEA doteraz nasadených 603 našich vojakov, z toho 14 žien.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Glváč