JOJ nedostatočne chráni maloletých, zaplatí pokutu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Televizor.jpg
Foto: Pixabay.com

BRATISLAVA 17. decembra (WEBNOVINY) – Licenčná rada v utorok pokutovala televíziu JOJ trikrát. Za porušenie ochrany maloletých jej spolu dala pokuty 13 200 eur.

Ako agentúru SITA informoval riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Ľuboš Kukliš, rada dala vysielateľovi televízie JOJ, spoločnosti Mac TV, s.r.o. pokutu 10 tisíc eur za porušenie zákonnej ochrany maloletých 5. augusta o 22:56 v premiére a 10. augusta o 11:14 v repríze odvysielaním reality šou Slnko, seno, slanina .

Program, označený ako nevhodný pre maloletých do 12 rokov, hoci mal byť označený logom s vyššou vekovou hranicou. Rada dala túto pokutu aj preto, lebo TV JOJ odvysielala 5. augusta od 23:00 do 00:00 reklamné šoty dlhšie ako je povolených 12 minút.

Surová zrážka dvoch koní

Radio
Foto: weheartit.com

JOJ dostala od licenčnej rady ďalej pokutu 2 500 eur za porušenie zákonnej ochrany maloletých 16. júla 2013 o 20:31 odvysielaním programu Slnko, seno, slanina, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých do 12 rokov. V poradí tretiu pokutu 700 eur dala RVR vysielateľovi Mac TV, s.r.o. za programovú službu JOJ tiež za porušenie ochrany maloletých.

Televízia totiž 9. júla odvysielala v programe Noviny príspevok informujúci o obsahu programu Šport, v ktorom boli aj zábery zo surovej čelnej zrážky dvoch koní a televízia pred ne nezaradila upozornenie, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Pokutu 700 eur dostal od RVR aj vysielateľ Televízie Nováky – Benet, s.r.o. za porušenie zákonných pravidiel vysielania v súlade s udelenou licenciou. Televízia Nováky 5., 14., 22. júla a 5. augusta nevysielala 24 hodín denne. Rada jej vysielateľovi dala aj nefinančnú sankciu – upozornenie na porušenie zákona za to, že rade na jej vyžiadanie nedodal súvislé záznamy celodenného vysielania z 5., 14., 22. júla a 5. augusta.

Rádio Viva porušilo zákon

Sumou 450 eur licenčná rada pokutovala televíziu Fooor. Jej vysielateľovi, Markíza – Slovakia, s.r.o. dala pokutu, lebo nedodal rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania programu Fooormania z 24. augusta.

RVR na utorkovom zasadnutí rozhodla o dvoch ďalších nefinančných sankciách. Upozornenie na porušenie zákona budú musieť zverejniť vysielateľ Rádia Viva a Stavebné bytové družstvo I, Košice. Rádio Viva dostalo upozornenie za to, že 1. augusta nevyužívalo frekvenciu 90,7 MHz Námestovo a prevádzkovateľ retransmisie Stavebné bytové družstvo I, Košice 28. mája zas poskytovalo retransmisie programovej služby RTL bez súhlasu jej pôvodného vysielateľa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie TV JOJ