Zvieratká v ZOO pod stromčekom nájdu oriešky či ovocie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zoo tiger vianoce
Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 24. decembra (WEBNOVINY) – Vianoce neobídu ani zvieratká žijúce v ZOO Bratislava. Aj tie si v utorok pod stromčekom nájdu balíčky s ovocím, orieškami či piškótami, mäsožravcov zase chovatelia potešia extra porciou mäsa. Agentúru SITA o tom informovala Katarína Matejovičová zo ZOO Bratislava.

Chovatelia majú so svojimi zvieracími zverencami pekný vzťah a trávia s nimi veľa času, preto ich radi na Vianoce obdarujú, uviedla Matejovičová. Zvieratká k svojim tradičným kŕmnym dávkam preto dostanú aj nejakú dobrotu.

Pochúťka ako darček

Opičky, medveď, malé šelmičky či plazy a kopytníky sa môžu tešiť na oriešky, čerstvé či sušené ovocie alebo piškóty. Mäsožravce zase od chovateľov dostanú porciu mäsa aj s kosťou.

„Chovatelia teda obdarujú svojich zverencov obľúbenou pochúťkou, ktorú zabalia do darčekovej formy, aby sa zvieratká s darčekom chvíľu potrápili a svoje prekvapenie si nejako vybojovali,“ priblížila Vianoce v ZOO Matejovičová. Život v ZOO však bude aj počas vianočných sviatkoch prebiehať tak ako každý bežný deň, otvorená bude každý deň okrem 1. januára.

Zimu zvládajú

Na sneh či zimu si už obyvatelia ZOO zvykli a nerobí im problém. Podľa Matejovičovej zimu zvládajú dobre aj exotické zvieratká, napríklad zebry či antilopy, ktoré na zimu menia srsť za hustejšiu. Zvieratám neprekáža ani sneh. Nosorožce sa so snehom radi pohrajú, biele vločky zaujímajú v zime aj gibony zlatolíce. Sneh neprekáža ani pandám červeným, ktoré môžu návštevníci vidieť aj pri hustom snežení pokojne spať na konároch. Na zimu a sneh sú zvyknuté, pochádzajú totiž z Himalájí.

Prípravu na zimu v ZOO začínajú sťahovaním exotického vtáctva. Menej chúlostivým druhom vtáctva zase chovatelia zatepľujú voliéry a búdky. Aj otužilejším zvieratkám chovatelia zateplia prístrešky, aby sa v nich mohli ukryť pred vetrom, dažďom či snehom. Pokojne zvieratá v ZOO prežívajú aj bujaré silvestrovské oslavy. Podľa Matejovičovej väčšina zvierat je v noci vo vnútorných priestoroch, takže ich hluk z osláv a ohňostrojov netrápi. ZOO sídli v Mlynskej doline, dostatočne ďaleko od centra novoročných osláv a rušný život veľkomesta tu už nie je tak počuť. Ako dodala Matejovičová, s problémami pri silvestrovských oslavách zatiaľ našťastie problémy nemali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ZOO Bratislava