Rok svätých Cyrila a Metoda bol podľa Zvolenského obohatením

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cyril metod
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 30. decembra (WEBNOVINY) – Končiaci sa rok vierozvestcov svätých Cyrila a Metoda priniesol podľa bratislavského arcibiskupa metropolitu Stanislava Zvolenského obohatenie.

Ako povedal Zvolenský v rozhovore pre agentúru SITA, jubilejný rok priniesol predovšetkým hlbšie poznanie života sv. Cyrila a Metoda.

„Každá generácia si vytvára svoje chápanie, ako prežije poslanie sv. Cyrila a Metoda… Jubilejný rok bol pre nás v tomto zmysle veľmi dôležitý,“ povedal. Zároveň sa podľa neho obnovilo hlbšie skúmanie obdobia, v ktorom svätí bratia prišli na naše územie.

Video: Jubilejný rok priniesol hlbšie poznanie životov sv. Cyrila a Metoda

Zvolenský pripomenul, že boli dve vedecké významné sympóziá, jedno sa konalo v Nitre, druhé v Ríme, ktoré sa zaoberali tematikou sv. Cyrila a Metoda. „Dá sa teda povedať, že sme sa prehĺbili v rozumovom poznaní,“ konštatoval.

Počas roka boli organizované viaceré prežívania slávností duchovného rozmeru. „Predovšetkým to bola naša národná púť, ktorú sme uskutočnili vo februári do Ríma, ktorá zhodou okolností bola spojená so silným duchovným zážitkom, ukončením služby Svätého Otca Benedikta XVI. Zažili sme jedinečnú udalosť v histórii cirkvi,“ pripomenul arcibiskup.

Obrazom: Oslavy 1150. výročia príchodu svätého Cyrila a Metoda na hrade Devín

Oslavy na Devíne
Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč (druhý sprava) počas slávnosti pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätého Cyrila a Metoda na územie dnešného Slovenska. Bratislava, 7. júl 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Oslavy na Devíne
Emeritný prefekt Kongregácie pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života kardinál Franc Rodé (vpravo) počas slávnosti pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätého Cyrila a Metoda na územie dnešného Slovenska. Bratislava, 7. júl 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Oslavy na Devíne
Operná speváčka Adriana Kučerová počas slávnosti pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätého Cyrila a Metoda na územie dnešného Slovenska. Bratislava, 7. júl 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Oslavy na Devíne
Prezident SR Ivan Gašparovič (vpravo) počas slávnosti pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätého Cyrila a Metoda na územie dnešného Slovenska. Bratislava, 7. júl 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Oslavy na Devíne
Predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) počas slávnosti pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätého Cyrila a Metoda na územie dnešného Slovenska. Bratislava, 7. júl 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Pútnici si mohli uvedomiť jeho posolstvo, ktorým odôvodnil svoje rozhodnutie. „Že je presvedčený, že pápež má vždy dôležitú úlohu v cirkvi, ale vždy cirkev zostáva cirkvou Kristovou. Pre našu národnú púť do Ríma to bolo také silné poučenie. My sme sa priblížili v Ríme k hrobu sv. Cyrila. Sme vďační za celú službu vierozvestcov, sv. Cyrila a Metoda, ale mohli sme si tiež hlboko uvedomiť, akí sú dôležití títo vierozvestcovia pre naše náboženské, duchovné, kultúrne korene. Predsa len, pre cirkev zostáva to najdôležitejšie, že si uvedomujeme vzťah a jestvovanie vzťahu s Ježišom Kristom,“ zdôraznil Zvolenský.

Rok sv. Cyrila a Metoda bol podľa Zvolenského silným motívom, aby aj Európa na nás pozerala.

Zvolensky
Foto: SITA/Ján Slovák

„Pre nás ten jubilejný rok bol tiež príležitosťou a snažili sme sa o to, aby sme posilnili vedomie úcty, aj vnútorného, ľudského, duchovného vzťahu k našim koreňom duchovným, kultúrnym, náboženským, ktoré sv. Cyril a Metod predstavujú,“ povedal arcibiskup.

Jedna z hypotéz hovorí, že hrob svätého Metoda je na Devíne. „Je taká príťažlivá ako každá hypotéza, ktorá hovorí, že by sme mohli nájsť miesto, ktoré hľadajú celé generácie. Ísť k hrobu sv. Cyrila v Ríme je pomerne ľahké, ale hľadanie hrobu sv. Metoda je náročná a komplikovaná vec pre archeológov, pre historikov. Hypotéza, že by mohol byť v kostole alebo pod kostolom napríklad v Devíne, je veľmi zaujímavá a príťažlivá,“ povedal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Cyril a MetodStanislav Zvolenský