Uplynulý rok bol pre Slovensko stratený čas, tvrdí Štefanec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Premiér Robert Fico zvýšil minimálnu mzdu, odbory sú spokojné. Foto: SITA/Lukáš Macek

BRATISLAVA 31. decembra (WEBNOVINY) – Rok 2013 hodnotí podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec ako stratený čas pre Slovensko. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, vlády zvyknú čas po svojom nástupe využívať na reformy, ktoré sú potrebné a netrúfnu si na ne pred voľbami.

Súčasná vláda ich ale podľa neho neurobila vôbec a pokračuje tak vo svojej udržiavacej tendencii z čias prvej Ficovej vlády.

„Slovensko tak de facto čaká na potrebné reformy od roku 2006, čo sa prejavuje zásadným prepadom v medzinárodnom porovnaní, ktorý sa začal práve po roku 2006 a dnes sa len prehlbuje,“ povedal s tým, že vláda jednej strany nevyužila svoju veľkú šancu urobiť zmeny bez straty času z koaličných rokovaní.

Zneužívanie a arogancia moci

„Boli sme svedkami len a len zneužívania a arogancie moci. Prejavilo sa to v brutálnom pretlačení svojho kandidáta na generálneho prokurátora, zabránení obsadenia kontrolných pozícií opozície na ÚVO a NKÚ, ale aj v hrubom porušovaní rokovacieho poriadku v parlamente, kde sme zabránenie rokovania o odvolaní člena vlády nezažili ani za čias mečiarizmu,“ vyhlásil Štefanec.

Ivan Štefanec
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Podľa neho aj z minulosti vieme, že pýcha predchádza pád, a preto je naň predurčená aj dnešná vláda jednej strany.

„Spôsob výkonu jej moci ťahá krajinu nadol a zodpovednosti sa premiér nevyhne ani zbabelým útekom z čela vlády. Naši občania si zaslúžia zmenu a verím, že významným indikátorom môžu byť aj prezidentské, európske a komunálne voľby v roku 2014,“ konštatoval.

V roku 2013 vláda podľa Štefanca likvidovala aktívnych ľudí, zvýšila všetkým dane a zhoršila zadlžovanie krajiny. Upozornil, že len za rok 2013 vytiahla vláda od občanov viac ako miliardu eur na konsolidáciu verejných financií.

„Namiesto toho, aby vláda jednej strany šetrila na sebe a zreformovala štátny aparát, ťažisko ´konsolidácie´ hodila na občanov a zobrala im z dôchodkových úspor a výrazne zvýšila dane, odvody a poplatky,“ povedal.

Vláda likvidovala potrebné

Vládna neschopnosť a škodlivé zákony vyššieho zdanenia práce, zhoršenia pracovného práva a zvýšenia byrokracie sa podľa neho prejavili v zhoršení podnikateľského prostredia a pretrvávajúcim problémom s nezamestnanosťou.

Odvolávanie premiéra Roberta Fica
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

„Vládne pôsobenie v roku 2013 sa dá zhrnúť tak, že vláda neriešila to, čo je potrebné, ale likvidovala to, čo fungovalo. Nezaznamenali sme žiadne potrebné zmeny v školstve, sociálnom systéme, či v súdnictve, ale dramaticky sa zvýšili dane, zhoršilo sa pracovné právo a zvýšila byrokracia,“ konštatoval.

Aj keď sa podľa podpredsedu SDKÚ-DS podarilo zastaviť niekoľko nezmyslov, ako je zriadenie nového „odbytového“ fondu, do ktorého by všetci prispievali a vyvolení by dostávali, alebo zavedenie novej dotácie pre finančné skupiny v cestovnom ruchu, vláda jednoznačne preferovala veľkých na úkor malých.

Prejavilo sa to podľa Štefanca aj v zákernom zavedení novej „dane zo straty“, ktorou sa pri malom znížení firemných daní prilepší veľkým, ale výrazne pohorší malým podnikateľom, pre mnohých až v existenčnej rovine. „Istoty Smeru teda mohli tento rok ľudia naplno pocítiť vo vyšších daniach, vysokej nezamestnanosti a rastúcom zadlžení,“ dodal.

Smeru vraj dochádzajú peniaze

Smer-SD podľa Štefanca priznáva, že mu dochádzajú peniaze. Naznačujú to podľa neho informácie, že ministerstvo zdravotníctva nezačne s projektom jednej štátnej zdravotnej poisťovne, kým nebude mať peniaze na odkúpenie súkromných zdravotných poisťovní.

Vládou schválený projekt pritom počítal, že jedna poisťovňa vznikne v roku 2014. „Ako vieme, problém socialistov je vždy ten, že im dojdú aj peniaze tých druhých. Žiaľ, vždy ide len a len o peniaze občanov,“ vyhlásil. Odklad tohto nezmyselného projektu je síce podľa neho dobrou správou, ale ešte lepšou by bolo vyhlásenie, že sa zoštátnenie nebude vôbec robiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan ŠtefanecRobert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SDVláda SR