Prieskum uránu v Jahodnej predĺžia, envirorezort súhlasil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Greenpeace
Foto: SITA/Nina Bednáriková

KOŠICE 9. januára (WEBNOVINY) – Ministerstvo životného prostredia udelí súhlas na predĺženie lehoty na geologický prieskum uránovo-molybdénových rúd v košickej rekreačnej lokalite Jahodná Kurišková. Informoval o tom po štvrtkovom stretnutí so starostami dotknutých obcí minister životného prostredia Peter Žiga. Ministerstvo vydá rozhodnutie najneskôr v piatok.

„V rámci posudzovania sme nedostali od obcí dostatočné argumenty, aby sme mohli zastaviť geologický prieskum. Lehota na geologický prieskum bude predĺžená do 19. apríla 2015,“ informoval Žiga.

Žiga je proti ťažbe

Podľa jeho vyjadrenia obce len uviedli, že táto aktivita je v rozpore s ich plánmi hospodárskeho a sociálneho rozvoja. „Takýmto krokom chcem zabrániť medzinárodnej arbitráži,“ dodal. Na rokovanie boli pozvaní predstavitelia šiestich dotknutých obcí, Košického samosprávneho kraja a mesta Košice.

Minister Žiga navrhol obciam, aby spoločne postupovali proti ťažbe uránu. Navrhol im spôsob vypracovania memoranda, ktoré obce prerokujú a schvália. Cieľom prijatia memoranda obcí a ministerstva životného prostredia je zabrániť ťažbe uránu na Jahodnej. „Aj ja osobne som proti ťažbe uránu. Samotné ukončenie prieskumu ešte nedáva žiaden nárok na samotnú ťažbu,“ vyhlásil pred novinármi Žiga.

Prieskum trvá už roky

Prieskum v tejto lokalite trvá už deväť rokov. Rozhodnutie o udelení súhlasu na prieskum od banského úradu získala spoločnosť dnes nazývaná Lodovika Energy ešte v roku 2005. Ako uviedol Žiga, podľa investora v nasledujúcom období spoločnosť potrebuje vykonať nejaké analýzy, laboratórne práce a práce v terén, no už sa nemajú robiť zásadné vrty. „My budeme kontrolovať, ako túto úlohu firma realizuje,“ povedal Žiga. Podľa neho musíme vychádzať z legislatívy, ktorá platila v čase vydania rozhodnutia.

Obce môžu využiť právo veta v konaní pri vytyčovaní banského územia a pri povoľovaní ťažby. V súčasnosti už zastupiteľstvá obcí Myslava, Nižný a Vyšný Klatov, mestská časť Košice – Sever, Baška, ako aj Košický samosprávny kraj a mesto Košice prijali uznesenia, v ktorých nesúhlasia s prieskumom ani ťažbou uránu v lokalite Jahodná. Jedine Košická Belá dala súhlas na prieskum.

Aktivisti veria v ukončenie projektu

Pokračovanie prieskumu podľa organizácie Greenpeace Slovensko samozrejme ešte neznamená, že v lokalite sa aj bude ťažiť. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa organizácie Lucia Szabová, boli by však radi, keby sa projekt uzavrel a Košičania si mohli vydýchnuť.

Keď podľa jej slov pred rokmi presadzovali zmeny v zákonoch, ktoré sa dotýkajú ťažby uránu, ich cieľom bolo, aby mali občania prostredníctvom samospráv priestor na vyjadrenie svojho stanoviska k zámerom ťažiť urán blízko ich obydlí. „To sa nám podarilo a sme radi, že vidíme, že miestni občania chápu, že sa musia starať o to, čo sa v ich okolí deje a najmä o podobné projekty, ktoré by mohli výrazne ohroziť životné prostredie,“ píše sa v stanovisku.

Greenpeace verí, že petícia, ktorú pred rokmi odovzdali do parlamentu, aj súčasný hlas občanov jasne ukazujú samosprávam, že ťažba uránu na Slovensku nie je vítaná investícia. „Moment rozhodnutia o projekte ešte nenastal, ale dúfame, že keď dôjde k rozhodujúcim povoľovacím procesom, povedia samosprávy týmto projektom jasné nie,“ doplnila Lucia Szabová.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Žiga