Odpadky po Rómoch čistia ochranári, na osadu si netrúfajú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sťahovanie Rómov
Obyvatelia osady Letanovský mlyn počas sťahovania do nových nájomných bytov v lokalite Strelník pri obci Spišský Štvrtok. Letanovce, 3. október 2013. Foto: SITA/Radoslav Maťaš

POPRAD 10. januára (WEBNOVINY) – Približne 15 pracovníkov Správy Národného parku Slovenský raj a dobrovoľných ochranárov a asi 25 nezamestnaných z obce Spišské Tomášovce v piatok začalo s upratovaním bývalej rómskej osady Letanovský mlyn a blízkeho Trsteného potoka.

„Považujem to za zlyhanie všetkých, ktorí sa podieľali na presťahovaní osady, hlavne samosprávy. Každý rozumne uvažujúci čakal, že ak sa niekto odsťahuje, tak po sebe zoberie aspoň ten povrchový odpad,“ uviedol Milan Barlog zo Správy Národného parku Slovenský raj.

Plienky, WC aj koberce

Ochranári v piatok začali s upratovaním okolia Trsteného potoka, ktorý preteká okrajom bývalej osady a asi po kilometri vteká do Hornádu v úseku, ktorý je súčasťou prírodnej rezervácie Prielom Hornádu. „Mnohí ľudia nám aj oprávnene vyčítajú, že je v Hornáde rôzny odpad, ktorý často pochádza aj z osady,“ dodal Barlog.

Vypratanie samotnej osady dnes nie je v silách ochranárov ani 25 nezamestnaných, ktorí zbierajú aspoň odpad, ktorý roznáša vietor, prípadne sa ľahko môže dostať do blízkeho Trsteného potoka. „Odtiaľ sa odpad nevynášal a oni tu žili asi 100 rokov,“ uviedol Barlog.

Ochranári si v piatok dali za cieľ vyčistiť asi kilometrový úsek Trsteného potoka od osady až po ústie do Hornádu. Podobne ako v bývalej osade aj v samotnom koryte potoka a jeho blízkom okolí sa nachádza množstvo komunálneho odpadu, aký vzniká bežne v domácnostiach.

Nechýbajú jednorazové plienky, plastové fľaše, vrecia, tašky, koberce, rôzne časti odevov, kusy nábytku a množstvo iných vecí. Milan Barlog verí, že sa im podarí výraznou mierou prispieť k vyčisteniu potoka.

Video: Ochranári upratujú neporiadok po osadníkoch v Letanovciach

V osade je dvojmetrová vrstva odpadu

Na upratanie samotnej osady si ochranári netrúfajú. Podľa Barloga je na mieste bývalej osady asi jeden až dvojmetrová vrstva odpadu, ktorú nie je možné vyzbierať rukami či lopatami. Zbieranie odpadkov pritom nie je pracovnou náplňou pracovníkov Správy Národného parku Slovenský raj.

Poslanci navštívili Letanovce
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

„Nám sa to tiež nepáči, ale nikto to za nás neurobí a my si uvedomujeme, že ten problém tu je a treba ho riešiť,“ povedal Barlog. Ochranári si pochvaľujú spoluprácu s obcou Spišské Tomášovce, ktorá poskytla na upratovanie svojich nezamestnaných.

„Z hľadiska zákona je to tak, že je to problém Spišských Tomášoviec. Mne to pripadá úplne absurdné, ale aj rozhodnutie okresného úradu je postavené tak, že v prvom rade sa o to majú postarať Spišské Tomášovce,“ povedal Barlog.

Obyvatelia starej osady Letanovský mlyn sa presťahovali do nových bytov v októbri minulého roku. Z osady sa presťahovalo približne 850 ľudí.

Podmienkou bolo zbúranie starej chatrče, avšak už nie vypratanie odpadu, ktorý zostal na mieste bývalej osady. Celkové náklady na výstavbu 96 bytov a technickej infraštruktúry v novej osade Strelník dosiahli 3,6 milióna eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia