Podnikatelia Salmanovovci si vydýchli, súd neprijal obžalobu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

PEZINOK 10. januára (WEBNOVINY) – Prípad podnikateľov – otca a syna Sergeja a Alexandra Salmanovovcov, obvinených z podplácania šéfky daňového úradu v Šamoríne, sa môže vrátiť do prípravného konania. Senát Špecializovaného trestného súdu totiž v piatok na neverejnom zasadnutí odmietol obžalobu a vrátil ju prokurátorovi.

„Pretože súd zistil závažné procesné chyby a porušenie práv obhajoby,“ vysvetlila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Uznesenie zatiaľ nie je právoplatné, po doručení písomného zdôvodnenia sa môže prokuratúra odvolať.

Dozorujúceho prokurátora z Úradu špeciálnej prokuratúry piatkové rozhodnutie prekvapilo, pretože rátal s tým, že sa v piatok malo rozhodovať len o žiadosti obvinených, aby ich prepustili z väzby. Podľa jeho slov senát ešte svoju právnu argumentáciu nezdôvodnil, len konštatoval svoj verdikt.

Miska váh na strane obvinených

„Nepoznám ani v minimálnej miere úvahy súdu, takže sa k nim teraz neviem vyjadriť,“ dodal. Zatiaľ nechce predbiehať, ale on sám nemá vedomosť o procesných porušeniach v podanej obžalobe. „Ak nevzhliadnem právne opodstatnenú argumentáciu súdu, s najväčšou pravdepodobnosťou podám opravný prostriedok,“ uviedol prokurátor s tým, že by išlo o sťažnosť, ktorú by posudzoval Najvyšší súd SR. Pripustil, že teraz sa miska váh čiastočne naklonila v prospech obvinených.

Takmer 300-tisícový úplatok

Sergeja a Alexandra Salmanovovcov v tomto konkrétnom prípade obvinili z ponúknutia úplatku 290-tisíc eur pre daniarku, ktorá mala podnikateľom pomôcť s nadmernými odpočtami DPH. Časť peňazí si podľa prokurátora daniarka aj prevzala, naposledy v marci 2011.

Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

Dovedna si podľa neho reálne zobrala 40-tisíc eur v dvoch samostatných plneniach. Ona sa k nekalému počínaniu priznala, je obvinená v samostatnom konaní a vyšetrovanie jej prípadu smeruje k záveru.

Verejnosť prípad pozná najmä cez medializované videonahrávky o údajných úplatkoch. Prokurátor potvrdil, že nahrávku v prípade predložil ako podporný dôkaz. V kauze vypočuli asi 40 svedkov.

Súd v piatok napokon nerozhodoval o žiadosti obvinených, aby ich prepustili z väzby, lebo tí po tom, ako sa dozvedeli o vrátení obžaloby, svoje návrhy súvisiace s väzbou stiahli. Ešte v decembri rozhodol ústavný súd o sťažnosti Sergeja Salmanova proti väzbe. Síce rozhodol o porušení práv, ale iba z dôvodu nedostatočného zdôvodnenia. Z väzby ho neprepustil, len mu priznal trovy konania, ktoré mu má preplatiť najvyšší súd.

Vydieranie od partnera

Sergej Salmanov figuroval ako poškodený aj v prípade vydierania svojím bývalým obchodným partnerom Ľubomírom S., ktorého v septembri 2013 trestným rozkazom odsúdil Okresný súd Bratislava I na dvojročné väzenie s podmienečným odkladom na štyri roky.

Ten ale podal voči trestnému rozkazu odpor a preto kauza pokračuje hlavným pojednávaním. Podľa obžaloby sa Ľubomír S. vyhrážal Sergejovi Salmanovi v štvorstranovom liste. V liste Sergejovi Salmanovi okrem iného píše, že v jeho kanceláriách mal umiestnené kamery a odpočúvacie zariadenie.

„Do posledných dní som mal v tvojej kancelárii a samozrejme aj vo všetkých ostatných kanceláriách kamery s mikrofónmi a mimo toho v tvojej ešte jednu plošticu, ktorá nereaguje na to rušenie, aj to rušenie je už dva roky nefunkčné, pretože som tam posunul frekvencie a ruší to niečo úplne iné a nie hlas, takže aj zvonka je všetko počuť, keď treba, ale netreba, lebo všetko mám nahraté. Viem všetko, čo si o mne kedy povedal, s kým a komu, viem všetko, čo riešiš, čo sa chystáš urobiť, všetky stratégie, podvody.“

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Salmanovovci