KDH chce v ústave zakotviť manželstvo ako zväzok muža a ženy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Manzelstvo sobas
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 14. januára (WEBNOVINY) – Kresťanskí demokrati chcú doplniť slovenskú ústavu o definíciu manželstva ako jedinečného zväzku jedného muža a jednej ženy.

Na marcovej parlamentnej schôdzi predložia návrh ústavného zákona, podľa ktorého Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. „Ide o krátke a precízne výstižné vety, ktoré sú prevzaté z platného zákona o rodine, prijatého v roku 2005,“ uviedol predseda KDH Ján Figeľ na utorkovej tlačovej besede.

Návrhu svojou účasťou na besede vyjadrila podporu aj prezidentka neziskovej organizácie Liga proti rakovine Eva Siracká. „Navrhovaná právna úprava sa snaží reagovať na stále častejšie relativizovanie a spochybňovanie definície a významu manželstva a rodiny u nás a v medzinárodnom prostredí,“ píše sa v predkladacej správe návrhu.

Video: KDH chce v ústave definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy

Vzor v Poľsku či Maďarsku

KDH tiež argumentuje tým, že ústavné definície manželstva ako zväzku muža a ženy obsahujú napríklad aj ústavy Poľska, Litvy či Maďarska.

Ján Figeľ
Foto: SITA/Diana Černáková

„Úmyslom predkladateľa je nielen posilniť ústavnú ochranu manželstva, ale aj pripraviť lepšie podmienky pre jeho podporu a dobro. Toto by mohlo byť posilnené zintenzívnením činností štátnych orgánov a inštitúcií, aby vytvárali efektívnejšie sociálne, ekonomické a kultúrne podmienky pre podporu manželstva a rodiny,“ uvádza sa v správe.

Jeden alebo dva poslanecké kluby sú podľa Figeľa pripravené podporiť takýto návrh v plnom rozsahu. „Viacerí tlmočili rozdelenie v kluboch na skôr jednotlivé alebo skupinové názory. Práve preto je rozhodujúci postoj každého jednotlivého poslanca,“ dodal šéf KDH.

Podporu podľa Figeľa prisľúbil za klub Most-Híd Béla Bugár. Za zákon vraj sľúbil hlasovať napríklad aj poslanec Smeru Ján Podmanický. Figeľ zároveň na diskusiu o návrhu pozýva aj mimovládne organizácie, spoločenstvá, cirkvi a inštitúcie. Ak by v parlamente novela ústavy prešla, jej doplnenie by bolo účinné od 1. júla tohto roka.

Podľa Lipšica manželstvo ústava chráni

Manželstvo muža a ženy je podľa predsedu hnutia Nová väčšina – Dohoda (NOVA) Daniela Lipšica v ústave chránené. Ako povedal Lipšic v rozhovore pre agentúru SITA, keď bola ústava v roku 1992 prijímaná, tak manželstvo sa vnímalo ako zväzok muža a ženy.

„V tomto zmysle je ochrana manželstva v ústave zakotvená, nie v inom zmysle. Čiže slovným spojeniam, termínom v ústave treba dať taký význam, aký mali v čase ich prijatia a tam to je jednoznačné,“ upozornil Lipšic. Ak by podľa Lipšica bola napríklad snaha zákonom zriadiť manželstvá osôb rovnakého pohlavia, tak to by podľa neho mohlo byť protiústavné.

Lipšic si však myslí, že v témach, ktoré majú hodnotovú, etickú dimenziu, by mali rozhodovať nakoniec v referende ľudia. „To, či registrované partnerstvá áno, alebo nie, to majú rozhodnúť ľudia v referende, lebo v tejto otázke nemajú politici kvalifikovanejší názor, lepší názor, rozumnejší názor ako ktokoľvek iný, ktorý tiež bude za, alebo je proti,“ konštatoval.

Argumenty KDH stoja na náboženských a ideologických základoch

Podľa predstaviteľov občianskeho združenia Iniciatíva Inakosť je návrh KHD na zvyšovanie ochrany a podpory rodiny chvályhodným a legitímnym politickým cieľom, no je im ľúto, že namiesto navrhovania konkrétnych praktických opatrení na podporu rodín s deťmi sa to v ponímaní KDH zúžilo na jediný návrh, a to ústavný zákaz manželstiev párov rovnakého pohlavia. „Ako trvalé vylúčenie jednej skupiny obyvateľstva z možnosti uzatvárať manželstvo posilní manželstvo medzi mužom a ženou pritom zostáva záhadou,“ konštatuje riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko.

Riaditeľ občianskeho združenia zároveň dodal, že priznanie rovnakých práv jednej skupine obyvateľstva nijako neodoberá práva ostatným. „Podľa výskumov sú ľudia v krajinách, ktoré právne uznávajú spolužitie párov rovnakého pohlavia, spokojnejší so svojím životom a majú aj priaznivejší demografický vývoj. Práve krajiny ako Rusko, ktoré prijalo zákaz takzvanej propagandy homosexuality, trpia demografickou krízou a tradičný model rodiny v nich neprekvitá,“ povedal Macko a dodal, že Slovensko by sa malo rozhodnúť, či chce byť demokratickou krajinou, kde je každý človek rešpektovaný a kde záleží na šťastí všetkých ľudí, alebo krajinou, ktorá chce zakotviť diskrimináciu v jeho hlavnom zákone.

Hovorkyňa Dúhového PRIDE Bratislava Romana Schlesinger dodala, že od predstaviteľov KDH doteraz nepočula žiadny pádny, logický či ekonomický argument proti možnosti dvoch osôb rovnakého pohlavia uzatvárať právne zväzky. „Všetky argumenty na obhajobu tradičnej rodiny stoja na náboženských a ideologických základoch. V tomto prípade je otázne, či oni sami nejdú proti zneniu Ústavy SR, ktorá definuje Slovenskú republiku ako zvrchovaný, sekulárny štát, nezávislý od žiadneho náboženstva či ideológie,“ dodala Schlesinger.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Béla BugárEva SirackáJán FigeľJán PodmanickýRomana Schlesinger
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie