Expolicajt dostal za brutálnu vraždu manželov vyšší trest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nôž, krv, vražda
Foto: shutterstock.com

BANSKÁ BYSTRICA 15. januára (WEBNOVINY) – Trest odňatia slobody na 23 rokov a štyri mesiace za vraždu manželov z Veľkej Lehoty pri Žarnovici uložil v stredu odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 40-ročného expolicajta Jozefa Hrádela.

Súd vyhovel prokurátorovi, ktorý prvostupňový trest 20 rokov väzenia považoval za neadekvátny konaniu vraha. Predseda senátu hneď aj nariadil výkon trestu.

Vražda pre spor o cestu

Bývalý dôstojník polície býval v Nitre a do odchodu do výsluhového dôchodku 1. januára 2009 pôsobil na Úrade na ochranu ústavných činiteľov. Mal prezývku Kosatka a považovali ho za človeka neagresívneho, ktorý veci rieši profesionálne.

Vo Veľkej Lehote kúpil rodinný dom, ktorý využíval na rekreačné bývanie. Zavraždení boli jeho susedia, s ktorými došiel do sporu pre spoločnú prístupovú cestu. Na návrh nebohých sa malo o tom v marci začať súdne konanie. V tejto veci ich Hrádel navštívil 13. februára 2013 večer.

Telá rozštvrtil a zbavil sa ich na rôznych miestach

Hrádel
Foto: SITA/ Jozef Habočík

Pri výmene názorov expolicajt najprv napadol 67-ročnú Annu Š., ktorú hrdúsil a udrel tak, že spadla na zem. Do ležiacej ženy potom najmenej dva razy strelil. V útoku pokračoval na jej 66-ročného manžela Milana, ktorého tvrdým predmetom udrel opakovane po hlave a po páde na zem do neho najmenej štyri razy strelil z pištole kalibru 7,65 milimetrov.

Následne telá obetí odtiahol do kotolne, kde ich pomocou noža, sekery a pílky rozštvrtil, vybral orgány, oddelil končatiny od trupu. Časti tiel vložil do igelitových vriec a autom odviezol a zbavil sa ich na rôznych miestach.

Hlavy, torzo hrudníka spolu s panvou a ďalšími časťami tela uložil do mäsiarskych prepraviek a plechovej nádoby. Tie sa potom našli v miestnosti pre dobytok pri domovej prehliadke jeho obydlia. Časti tiel s vražednou zbraňou údajne hodil do Dunaja.

Spôsob vraždy nemá na Slovensku obdoby

Obžalovali ho z obzvlášť závažného zločinu vraždy surovým spôsobom na chránených osobách vyššieho veku. Hrádel bol poľovníkom a našli u neho legálne držané rôzne strelné zbrane. Išlo o štyri pištole, dve poľovnícke pušky, malokalibrovku a dve hlavne.

Spôsob vraždy a následné rozštvrtenie obetí nemá obdoby na Slovensku. Doživotný trest odňatia slobody v tejto súvislosti prokurátor nenavrhoval, lebo neboli splnené podmienky na jeho uloženie. V odvolaní však požadoval trest 25 rokov s tým, že poľahčujúce a priťažujúce okolnosti sú v rovnováhe.

Kosatka vraždenie oľutoval

Spravodlivost sud
Foto: wordpress.com Foto: Pixabay.com

Odvolací súd sprísnil pre Hrádela trest, ale na 23 rokov a štyri mesiace, čo je horná hranica sadzby. Odvolací súd totiž zistil, že v prospech Hrádela sú dve poľahčujúce okolnosti. Ide o jeho doteraz bezúhonný život, priznanie a oľutovanie. Aj na odvolacom konaní Hrádel zopakoval slová ľútosti a vyhlásil, že je to jediný exces, ktorý ho bude trápiť do konca života.

Obhajca Jaroslav Klátik po vyhlásení rozsudku pre médiá uviedol, že trest je podľa neho prísny a zvážia možnosť podať mimoriadny opravný prostriedok. Naopak, príbuzní obetí spokojní neboli, pretože očakávali doživotie.

Podľa znalcov Jozef Hrádel nebol a nie je duševne chorý.

Agresivitu nemá vrodenú a trest pre neho bude skôr represívny, ako prevýchovný, ale možnosť nápravy znalci pripustili. Podobné agresívne konanie v budúcnosti pri záťažovej situácii znalci nevylúčili. Expolicajt má v sebe latentné prvky agresie, ale s vekom sa môže tendencia ovládať svoje konanie zlepšovať. Spúšťacím mechanizmom útoku na zavraždených bol spor s nimi, pretože ho neriešili podľa jeho predstáv.

Prokurátor namietal i skutočnosť, že prvostupňový súd nevyhovel návrhu na vyplatenie náhrady za nemajetkovú psychickú ujmu pozostalým v sume dvestotisíc eur. Krajský súd mu vyhovel a Hrádelovi uložil povinnosť okrem pohrebných trov zaplatiť pozostalým 120-tisíc eur ako nemajetkovú ujmu. So zvyškom nárokov ich odkázal na občianske súdne konanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia