Slovenskí vojaci budú cvičiť v džungli, stretnú sa s Tigrami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Armáda, vojaci
Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 18. januára (WEBNOVINY) – Cvičenie v džungli, potápanie vo vodách na území Maďarska či stretnutie elitných vojenských pilotov stíhačiek tzv. Tigrov – to všetko čaká slovenských vojakov, ktorých v prvom polroku vyšlú na zahraničné cvičenia.

Kabinet v stredu odsúhlasil plán, podľa ktorého na Slovensku umožníme 19 cvičení zahraničných vojenských jednotiek, Slováci zas pôjdu na 18 cvičení v zahraničí, pričom vzdušné sily sa zúčastnia na siedmich leteckých dňoch.

Útoky na pozemné ciele bude cvičiť do 20 vojakov členských štátov NATO s maximálne desiatimi lietadlami na cvičení Tri duby. Podobná zostava vojakov si na cvičení THIRST QUENCHER vyskúša procedúry pri doplňovaní paliva počas letu. Ďalších 60 vojakov z členských štátov Severoatlantickej aliancie bude na cvičení SHARED HIPPO „lietať“ na simulátore vrtuľníka Mi-17. Rovnako veľká skupina si vyskúša letecký simulátor stíhačky MiG-29 na cvičení SHARED FULCRUM.

Spoločné taktické operácie

Z Českej republiky k nám príde do 30 vojakov s desiatimi lietadlami cvičiť spoločné taktické letecké operácie a postupy na podujatí CROSS BORDER OPERATIONS. Výmenné cvičenie malých leteckých jednotiek plánuje armáda s Maďarskom, Chorvátskom a Poľskom. Prácu s toxickými látkami si v Zemianskych Kostoľanoch vyskúšajú belgickí, českí a slovinskí vojenskí chemici. Prídu tam aj ľudia zo sekretariátu OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) a experti tejto organizácie. Americkí, poľskí, dánski a britskí vojaci budú mať vo výcvikovom stredisku Lešť cvičenie špeciálnych síl.

Z našej armády sa chystajú dve skupiny vojakov na cvičenie potápačov do Maďarska. V júni pôjde do 10 vojakov s kolesovou technikou na cvičenie Bahna 2014 vo vojenskom výcvikovom priestore v okrese Rokycany v českej republike. Do Francúzska pošleme päťdesiatku vojakov na cvičenie jednotiek leteckej kontroly SERPENTEX, podobným cvičením AMPLE STRIKE v ČR prejde 50 našich príslušníkov ozbrojených síl.

Letecké výcviky

Použitie vrtuľníkov v operáciách NATO si natrénujú naši vojaci v Maďarsku na podujatí LOGICAL DECISION. Precvičenie spoločných taktických leteckých operácií a postupov čaká na tridsiatku Slovákov v Poľsku, kde bude tradičné podujatie EAGLE TALON. V júni pôjde do 45 vojakov so šiestimi lietadlami na stretnutie leteckých “Tigrov“ do Nemecka. Slováci sa zúčastnia aj na cvičení medzinárodného leteckého výcvikového centra EXMERIN v ČR.

Jeden človek nás bude reprezentovať na veliteľsko- štábnom cvičení, zameranom na plánovanie procesov na úrovni operačného veliteľstva EÚ vo francúzskom Mont Valérien – Suresnes. V tureckom Izmire a na území Litvy budeme mať zastúpenie na cvičeniach deklarovaných jednotiek – v prvom prípade pre potreby NATO, v druhom je to cvičenie deklarovaných jednotiek Mov Con MILU (Movement Control Multinational Integrated Logistic Unit). Dvojica slovenských vojakov sa dostane na cvičenie špeciálnych síl vo Francúzskej Guyane.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Ozbrojené sily Slovenskej republiky