Viaceré známe osobnosti vyjadrili podporu Hedvige Malinovej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Protestné zhromaždenie Hedviga, prepáč!
Protestné zhromaždenie Hedviga, prepáč!, ktoré zorganizovala Aliancia Fair-Play ako reakciu na to, že prešlo šesť rokov od útoku na Hedvigu Malinovú, ktorá je už 1930 dní obvinená z krivej výpovede, bez toho, aby jej prokuratúra oznámila, v čom mala klamať. Bratislava, 24. august 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 20. januára (WEBNOVINY) – Viacero osobností spoločenského života sa pripojilo k iniciatíve na podporu Hedvigy Malinovej-Žákovej. Tá roky čelí obvineniu z údajnej krivej výpovede v súvislosti s útokom ešte z leta 2006. Pred Vianocami prijala maďarské občianstvo a odsťahovala sa do maďarského Györu.

Za prvý mesiac od zverejnenia výzvy Hedviga, prepáč na ňu zareagovalo viac ako 150 ľudí, ktorí jej zanechali podporné odkazy zverejnené na webe jablko.sk.

Sú medzi nimi verejne činní ľudia i známe osobnosti, napríklad ombudsmanka Jana Dubovcová, tvár nežnej revolúcie Fedor Gál, bývalý šéf vládnej ľudskoprávnej rady Kálmán Petőcz, politici a aktivisti Peter Zajac a Ondrej Dostál a ďalší politici František Šebej, Miroslav Beblavý a Mikuláš Huba, výkonná riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk, riaditeľka nadácie Polis Milena Prekopová, filozof Egon Gál, básnik a textár Ján Štrasser, výtvarníčka a spisovateľka Monika Kompaníková, spisovateľ Michal Hvorecký, hereckí manželia Juraj a Adriana Kemkovci, ako aj manželka a dcéra zosnulého herca Júliusa Satinského Viera a Lucia.

Iniciatíva vznikla spontánne tvorcami webu jablko.sk ako reakcia na odchod Hedvigy Malinovej-Žákovej. „Chceli sme spraviť čosi, čo by mohlo Hedvige, jej manželovi Petrovi a ich deťom aspoň trochu uľahčiť ten pocit, že musia odísť. Celkom sme rozumeli dôvodom, prečo odchádza,“ uviedol jeden z autorov iniciatívy Jakub Kratochvíl. Pripomenul slová Hedvigy pre denník Új Szó, ktorému povedala, že neuniká pred trestným konaním a prípadným súdnym procesom, ale chce ochrániť deti od policajného obťažovania.

Prípad Hedvigy Malinovej

Hedviga Malinová prišla 25. augusta 2006 na skúšku do školy v Nitre zbitá a na blúzke mala napísaný odkaz: Maďari za Dunaj. Podľa jej výpovede na ňu zaútočila dvojica mužov so slovami „Na Slovensku po slovensky“. Polícia však prípad už po 16 dňoch uzavrela s tým, že sa nestal tak, ako ho popísala.

Na tento postup sa sťažovala Hedviga Európskemu súdu pre ľudské práva žalobou na štát. Prípad sa skončil dohodou o zmieri. Radičovej kabinet vyslovil nad prípadom poľutovanie. Bývalá študentka však už roky čelí obvineniam z údajnej krivej výpovede. Vyšetrovanie vedie generálna prokuratúra, prípad je stále len v prípravnej fáze. Prokuratúra trvala na tom, že si Hedviga národnostne motivovaný útok vymyslela.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe František ŠebejHedviga MalinováJán ŠtrasserJana DubovcováMichal HvoreckýMikuláš HubaMiroslav BeblavýOndrej DostálPeter ZajacZuzana Wienk